Odbijajući američku ucjenu da “prigrli” BH Gas, Čović je učinio apsolutno ispravnu stvar, u čemu ima bezrezervnu podršku Hrvata u BiH

Vrijeme:3 min, 32 sec

 

Zbog čega je Amerikancima toliko stalo da pored brojnih svjetskih kriza i ratova troše energiju i vrijeme na to da isposluju da BH Gas, sarajevska, a ne bosanskohercegovačka tvrtka, opterećena brojnim aferama i višemilijunskim dugovima bude operater Južne plinske interkonekcije- teško je odgonetnuti. Doduše to jeste u skladu s njihovim, nedopustivim manirima drskog neokolonijalnog vladara Bosne i Hercegovine, koji bi da odlučuje i o tako trivijalnim pitanjima, što je ponižavajuće za svaku suverenu zemlju.

Elem, nakon pisma kojeg je nedavno američki državni tajnik Anthony Blinken uputio ministru vanjskih poslova BiH i lideru tek treće po snazi bošnjačke stranke Elmedinu Konakoviću i hrvatskom ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu u kojem od njih traži da izvrše pritisak na lidera HDZ BiH Dragana Čovića da prihvati da BH Gas bude operater i distributer plina koji stiže iz Hrvatske, i preko većinski hrvatskih županija u FBiH, dolazi do Travnika, danas je američki veleposlanik u BiH Michael Murphy ponovo zaprijetio Čoviću američkim sankcijama ako ne pristane na ovu ucjenu, piše Hrvatski Medijski Servis.

Čović, tvrdi američki veleposlanik u BiH Michael Murphy, želi stvoriti “vlastitog operatora prijenosnog sustava a ne raditi preko BH Gasa kako bi napravio projekt za svoju osobnu političku korist”.

“To je neodrživo. Ekonomski je neisplativo. Nije financijski isplativo. BH Gas je operator prijenosnog sustava u Bosni i Hercegovini, navodi Murphy u intervjuu za Bloomberg Adriju.

Podsjetimo, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović na nedavnoj konferenciji za novinare u Mostaru kazao je da je Južna plinska interkonekcija od strateškog interesa za Bosnu i Hercegovinu, ali i hrvatski narod u BiH budući da prolazi kroz čak tri većinski hrvatske županije. Odbacio je tvrdnje o tome kako bi nova tvrtka koja bi upravljala ovom plinskom mrežom bila u vlasništvu jedne ili više županija.

-Poduzeće čije bi sjedište bilo u Mostaru, i koje bi se zvalo Južna plinska interkonekcija bilo bi u stopostotnom vlasništvu Federacije BiH, kako što je to slučaj s dvjema elektroprivredama, pojasnio je Čović, objašnjavajući da ne želi situaciju u kojoj bi bilo moguće da netko u Sarajevu isključi plin Posušju.

Amerikanci tvrde bi formiranje novog poduzeća za distribuciju plina bilo ekonomski, financijski neisplativo, ali te teze ničim ne potkrepljuju. I to, i laicima je jasno, nije razlog zbog kojeg insistiraju da plinskom mrežom i opskrbom plina koji bi stizao iz LNG terminala na Krku upravlja, aferama opterećena, sarajevska kompanija.

Američki veleposlanik u BiH Michael Murphy kaže kako Čović može učiniti ispravnu stvar ako prihvati američki ultimativni zahtjev.

-Dragan Čović ima priliku priključiti se ovom projektu kao i svi drugi. Vidjeli smo neke komentare iz drugih stranaka u Hercegovini koji kažu: ‘Pogledajte, trebali bismo to obaviti.‘ To je ispravan odgovor. On ima priliku učiniti ispravnu stvar za ljude za koje tvrdi da ih predstavlja, ili može nastaviti provoditi vlastite sebične ciljeve i projekt neće biti završen”.

Murphy pri tom ne navodi koje to druge stranke u Hercegovini, izuzev ako ne misli na nehrvatske kažu: “Trebali bi to učiniti”. Murphyju bi, također, netko trebao došapnuti da je Čović upravo učinio ispravnu stvar i postupio u skladu s interesima i očekivanjima Hrvata u BiH, odbijajući američku ucjenu. Hrvatska javnost u BiH apsolutno stoji iza onog što je nedavno kazao na press konferenciji u Mostaru i podržava ga da ustraje u tome i po cijenu američkih sankcija kojima mu američki veleposlanik ponovo i u intervju za Bloomberg Adriju neizravno prijeti.

“Sjedinjene Američke Države imaju taj alat na raspolaganju za suočavanje s protudejtonskim aktivnostima, antidemokratskim aktivnostima i korupcijom. Mi smo jasno stavili do znanja, posebno tijekom posljednjih nekoliko godina, da smo spremni koristiti taj alat. To ostaje slučaj. Ali neću ići ispred bilo kakvih odluka koje bismo mogli donijeti u budućnosti, osim reći da imamo alate, jasno smo to javno iznijeli kao i privatno da smo ih spremni koristiti. To se nije promijenilo”, zaprijetio je Murphy. Jedino što nije objasnio od kada je to BH Gas dio Daytona, a ne prihvaćanje američke ucjene “antidemokratska aktivnost”.

Umjesto novih prijetnji i ucjena hrvatska javnost u BiH od američkog veleposlanika Murphyja očekuje, primjerice, da odgovori kada će SAD obešteti klijente i deponente Hercegovačke banke koja je po nalogu njegovog prethodnika Thomasa Mullera uništena i kada će ispraviti brojne druge nepravde koje su prouzročili Hrvatima u BiH. A nije ih malo.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)