NIP NASTAVLJA PRAKSU SDA Za Ademovića prijedlozi HDZ-a neprihvatljivi

Vrijeme:2 min, 11 sec

 

Praksu SDA da već nakon dan- dva odustanu od onog što su dogovorili s hrvatskom ili srpskom stranom, sada čini se nastavlja jedna od vladajućih bošnjačkih stranka, derivat SDA- Narod i pravda, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Iako dogovor postignut u Laktašima između lidera SNSD-a Milorada Dodika, HDZ BiH Dragana Čovića, NiP-a Elmedina Konakovića, SDP BiH Nermina Nikšića i Naše stranke Edina Forte nije potpisan, iz Trojke nisu osporavali točnost zapisnika o dogovorenim stavkama, uz tek poneku korekciju, kojeg je vodio Dodik, a potom dostavio, sudionicima po završetku sastanka.

Manje od tjedan dana od završetka sastanka za zamjenika predsjednika Naroda i pravde i zamjenik predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Kemala Ademovića ono što je u Laktašima dogovoreno, a u čemu je sudjelovao i njegov stranački šef Dino Konaković- je neprihvatljivo.

Ademović kaže da je suštinski važno da se unaprijedi transparentnost i ojača integritet izbornog procesa, da se spriječi izborna krađa i malverzacije i omogući izražavanje stvarne volje građana na izborima.

– Najbolje bi bilo da se oko toga postigne politički dogovor parlamentarne većine i da zakon donese Parlamentarna skupština BiH. Za sada tog dogovora nema. Ako tako ostane, vjerujem da bi rješenje mogao donijeti Visoki predstavnik, navodi Ademović.

Dodaje da je “puno špekulacija oko posljednjeg sastanka lidera koalicije i navodnog dogovora”.

– Ne bih ih komentirao. Predsjedništvo Naroda i Pravde o tome je obavijestilo javnost, u subotu je održana sjednica u Gornjem Vakufu i doneseni su zaključci kojima se negiraju insinuacije i optužbe da se postigao bilo kakav finalni dogovor s SNSD-om i HDZ-om, koji bi na bilo koji način naštetio važnim procesima za državu, kaže Ademović i dodaje:

– Što se tiče iznesenih prijedloga HDZ-a, neke od njih čuli smo i ranijih godina u sličnim formama, a ima i nekih novih prijedloga koji su svakako neprihvatljivi i ne mogu biti polazna osnova ukoliko se želi postići ozbiljan dogovor. Podizanje cenzusa koje bi moglo ugroziti učešće u vlasti povratničke populacije u RS-u, ili zatvaranje izbornih listi, ili dodatno produbljivanje etničke diskriminacije u izbornom procesu koji je već opterećen presudama Europskog suda za ljudska prava itd., kao i odlazak stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH dok se ne postigne potpuna normalizacija odnosa i dok se ne zaključi pregovarački proces o pristupanju EU, to vjerujem da nikome u Trojci i drugim probosanskim strankama ne može biti prihvatljivo i ne može naići na podršku ni stranka ni zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Dodaje, kako prenose Vijesti.ba, da to osobno nikada neće podržati.

– Razgovore svakako treba nastaviti, pregovori nemaju alternativu, ali neki prijedlozi se odmah trebaju staviti u stranu, rekao je Ademović.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)