LJUBIĆ ZA HMS/Komšić ne samo da nije legitiman on je i nelegalan član Predsjedništva BiH, Plenković pokazao poštovanje prema Hrvatima i Ustavu BiH

Vrijeme:2 min, 12 sec

 

Posjeta delegacije EU Bosni i Hercegovini upravo u ovom formatu, Ursula von der Leyen predsjednica Europske komisije, Mark Rutte premijer Nizozemske, države koja striktno skoro dogmatski traži ispunjenje određenih standarda, Andrej Plenković, premijer Hrvatske koja je najveći zagovornik pridruživanja BiH Europskoj imala je za cilj ohrabriti domaće političke predstavnike na ispunjenju preostalih reformi ali istodobno da bi se pridobilo ove ključne osobe u EU za pozitivan odnos prema otvaranju pregovora s BiH, ocjenio je predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora u BiH Božo Ljubić.

U kontekstu prigovora nekih sarajevskih medija i političara, zašto se hrvatski premijer Plenković odbio sastati s Željkom Komšićem odgovor se kaže Ljubić nalazi u prethodnoj rečenici.

-Naime, Željko Komšić nema niti legalitet niti legitimitet predstavljanja hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH. Vrlo često se može čuti da Željko Komšić nema legitimitet da predstavlja Hrvate Predsjedništvu jer je svima jasno da je izabran glasovima Bošnjaka ali da je navodno izabran sukladno Ustavu BiH. To međutim nije točno, kazao je Ljubić Hrvatskom Medijskom Servisu i obrazložio svoju tvrdu.

-On nije sposoban, sukladno članku 5. točka 2. Ustava BiH konzumirati poziciju člana Predsjedništva jer je nepodoban uložiti priziv Klubu hrvatskog naroda u Parlamentu Federacije BiH u slučaju kada bi bio preglasan od strane druga dva člana Predsjedništva. Nadalje, Ustavni sud BiH u svojoj Odluci U-23/14(predmet Ljubić) u točki 47. kaže da se „prema općem načelu demokracije pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru onih koje predstavlja i čije interese zastupa“, i to „na svim administrativno političkim razinama, što znači i u Predsjedništvu. Dakle, Komšić, ne samo da se lažno predstavlja već nema niti legitimitet niti legalitet biti članom Predsjedništva jer niti su ga Hrvati izabrali niti ih predstavlja, zaključio je predsjednik GV HNS BiH.

Stoga je, odbijajući se s njime sastati, kaže Ljubić, hrvatski premijer Andrej Plenković postupio principijelno, izrazivši solidarnost i poštovanje prema hrvatskom narodu u BiH ali kao predstavnik zemlje potpisnice Daytonskog mirovnog sporazuma i poštovanje Ustava Bosne i Hercegovine koji je dio tog sporazuma.

-Dodatnu snagu ovom činu daje i činjenica da je time ključnim dužnosnicima Europske Unije zorno ukazao na ovaj veliki problem koji opterećuje Bosnu i Hercegovinu a najviše odnose Hrvata i Bošnjaka već desetljeće i pol. Zapravo nitko tko drži do Ustava BiH, i temeljnog načela Ustava BiH, konstitutivnosti i ravnopravnosti Bošnjaka, Hrvata i Srba, ne bi se trebao službeno sastajati s Željkom Komšićem kao članom Predsjedništva. Vođen ovim načelima ja sam, kao što je poznato, nedavno u jednom razgovoru izrekao kritiku i visokom predstavniku Schmidtu kada se sastajao s Komšićem u Predsjedništvu BiH, podsjetio je Ljubić.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)