Dodik pozvao koalicijska partnere da se izjasne ostaju li kod dogovora iz Laktaša, a američkom veleposlaniku poručio: Saberite se!

Vrijeme:2 min, 40 sec

 

Zaista ne znam s kojim pravom američko veleposlanstvo daje ocjene o integritetu izbornog procesa u BiH. Sve dok ne kažete postoji zastupnički klub Michaela Murphyja s kojim treba da se dogovaramo o našim zakonima, miješanje u političke procese i dogovore unutar BiH je, u najmanju ruku bezobrazno, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On je istaknuo da Veleposlanstvo SAD današnjim priopćenjem šalje nedvosmislenu poruku: “Mi hoćemo ovdje da se pitamo i odlučujemo. Nemaju što predstavnici tri naroda dogovarati se, bit će kako mi kažemo. Izbori nisu prilika da Srbi, Bošnjaci i Hrvati izaberu predstavnike koji će raditi za njihove interese, već koji će nama služiti”.

– Teško mi je oteti se dojmu da Murphy neskriveno želi da u BiH dođe do nestabilnosti. Posebno je interesantno da nam o integritetu izbornog procesa priča Michael Murphy koji je delegiran od strane administracije nakon čijeg izbora smo svjedočili najvećoj krizi u SAD, upadu u Kapitol i odsustvu primopredaje vlasti. Nažalost, svjedočili smo i ljudskim žrtvama – naveo je Dodik na društvenim mrežama.

On je naveo da sada kada je Amerika nadomak nove izborne krize, ekipa Michaela Murphyja pokušava držati pridike o integritetu izbornog procesa.

– Saberite se – poručio je Dodik.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, rekao je da ova stranka ostaje pri dogovoru postignutom 18. siječanj.

– Pozivamo sve ostale stranke koje su sudjelovale u dogovoru da se izjasne o tome ostaju li pri njemu nakon nelegitimnog miješanja američkog veleposlanstva – naveo je Dodik.

Podsjetimo Veleposlanstvo SAD u BiH na čijem je čelu Michael Murphyu Bosni oglasila se ranije danas o zapisnicima sa sastanka lidera vladajuće koalicije u BiH održanog proteklog tjedna u Laktašima.

Nakon sastanka lideri su rekli kako su napravili pomake po brojnim pitanjima, između ostalih, oko izmjena Izbornog zakona.

– Prijedlozi sadržani u dokumentu napisanom u Laktašima 18. siječnja govore mnogo o izborima, ali vrlo malo o izbornom integritetu. Kao što su Sjedinjene Američke Države već napomenule, jedini pravni način rješavanja presuda Europskog suda za ljudska prava u vezi s Predsjedništvom su ustavne izmjene, navedeno je u objavi američkog veleposlanstva na platformi X.

U obajvi američkog veleposlanstva dalje stoji kako “ostali prijedlozi u dokumentu bi ojačali trenutni neodgovorni sustav i pomaknuli stranačku politiku Bosne i Hercegovine prema oligarhiji, upravo pogrešnom smjeru za demokraciju u zemlji”.

-Čini se da je terminologija koja se odnosi na skeniranje glasačkih listića osmišljena tako da sačuva mogućnost izborne prevare, koja je napravila problem i tijekom izbora u listopadu 2022., a ne da osigura da se glasački listić svakog građanina prebroji ispravno. Konačno, reforma biračkih odbora koja smanjuje kontrolu političkih stranaka nad tim tijelima ključna je za jačanje demokracije u zemlji – poručili su iz Veleposlanstva SAD.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)