Borrell: Počnimo konkretnije govoriti o uspostavi dviju država

Vrijeme:1 min, 34 sec

 

Treba prestati govoriti o mirovnom procesu i početi govoriti konkretno o uspostavi dviju država – Izraela i Palestine, izjavio je u ponedjeljak visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

“Moramo prestati govoriti o miru, mirovnom procesu i početi govoriti konkretnije o procesu uspostave dviju država”, rekao je Borrell prije početka sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a na kojem je jedna od glavnih tema stanje na Bliskom istoku.

Na sastanak su pozvani vodeći diplomati s Bliskog istoka, koji će imati zasebne sastanke s ministrima vanjskih poslova država članica. Ujutro će razgovarati s izraelskim ministrom vanjskih poslova Israelom Katzom, tijekom ručka s glavnim tajnikom Lige arapskih država Ahmedom Aboulom Gheitom i ministrom vanjskih poslova Saudijske Arabije Faisalom bin Farhanom Al Saudom, ministrom vanjskih poslova Egipta Samehom Shoukryjem i ministrom vanjskih poslova Jordana Aymanom Safadijem te popodne s ministrom vanjskih poslova Palestinske samouprave Riyadom al-Malikijem.

“Počnimo govoriti o uspostavi dviju država. Važno je kako imenujemo stvari i od sada neću govoriti o mirovnom procesu nego o uspostavi dviju država. Ako smo ozbiljni po tom pitanju moramo razmotriti koji su uzroci koji sprječavaju da se takvo rješenje primjeni”, rekao je Borrell.

Rješenje o stvaranju dviju država, iza kojeg stoji UN i međunarodna zajednica, odbacuju i izraelska vlada i Hamas.

“Nema riječi za opis te situacije sa stotinama tisuća ljudi bez ičega, bez krova nad glavom, bez hrane, lijekova, pod bombama”, rekao je Borrell.

Istaknuo je da previše civila strada. “Način na koji se pokušava uništiti Hamas nije rješenje, time se sije mržnja za generacije ljudi. Imamo na umu što je Hamas i što je učinio i mi to odbacujemo i osuđujemo. Ali, mir i sigurnost ne može se postići samo vojnim putem i ne na ovaj konkretan način uporabe vojnih sredstava”, rekao je šef europske diplomacije.

 

vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)