Bede i još dvojica terete se za teška kaznena djela, objavljeni detalji

Vrijeme:2 min, 14 sec

 

Policija je u Osijeku sinoć završila ispitivanje vlasnika tvrtke Drava International Zvonka Bedea i još dvojice zaposlenika. U priopćenju su naveli da se terete za teška kaznena djela povezana s prošlogodišnjim požarom u kojem je gorjela plastika. Nakon što su prenoćili u pritvoru, ispitani su u Državnom odvjetništvu.

Zvonko Bede doveden je na ispitivanje u Općinsko državno odvjetnišvo. Prije njega ispitana su ostala dvojica osumnjičenih, javila je iz Osijeka Melita Homa.

Osumnjičeni su za teško kazneno djelo protiv okoliša – da kao pravna osoba nisu u skladu s odredbama gospodarili i skladištili otpad, da su suprotno

Policija objavila detalje

Vlasnik tvrtke za preradu plastike Drava International Zvonko Bede i dva osumnjičenika iz tvrtke osumnjičeni su za teška kaznena djela protiv okoliša, ugrožavanje okoliša otpadom te dovođenje u opasnost života i imovine, izvijestila je policija u četvrtak.

Ne navodeći identitete osumnjičenika, policija je izvijestila kako je utvrđena osnovana sumnja da su 71-godišnji Zvonko Bede, tvrtka Drava International, koja obavlja djelatnost gospodarenja otpadom, i 47-godišnjak iz Osijeka protivno zakonskim odredbama skupljali, odlagali, uvozili i prevozili otpad.

Tereti ih se da su s otpadom gospodarili na način koji može trajnije ili znatno ugroziti kakvoću zraka, tla, podzemlja i zdravlje ljudi, pri čemu se promjene prouzročene onečišćenjem ne mogu dulje vrijeme otkloniti, a nastala je i velika nesreća odnosno požar otpadne plastike.

Također se sumnja da su Bede, tvrtka Drava International kao pravna osoba i 46-godišnjak iz okolice Osijeka počinili kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom. Tereti ih se da u tvrtki nisu postavili propisane naprave za zaštitu od požara, nisu ih održavali u ispravnom stanju niti su ih pokrenuli pri izbijanju požara, čime su doveli u opasnost život i tijelo ljudi i imovinu većeg opsega.

Utvrđena je i osnovana sumnja da su Bede, Drava International i 47-godišnji osumnjičenik počinili kazneno djelo ugrožavanja okoliša postrojenjem. Tereti ih se da su, svjesno pristajući na moguće posljedice, upravljali postrojenjima u kojima se koriste opasne tvari ili provode opasni postupci bez ikakvih normativnih podloga, koje izvan postrojenja mogu trajnije i u znatnoj mjeri ugroziti kakvoću zraka, tla, vode i podzemlja, obitavalište životinja te ljudski život i zdravlje.

Podsjetimo, kaznenu prijavu dva dana nakon što je buknuo požar podnio je tadašnji župan Ivan Anušić, ali i obližnje općine nad kojima se crni dim najdulje zadržao. Bedeovi odvjetnici Dubravka Krklec i Mate Matić kažu da se njihov branjenik aktivno branio, iznio je cjelovitu obranu i odgovarao na sva pitanja. Matić je izjavio da nema osnova za kazneni progon. Tvrdi da je Bede “apsolutno miran” i spreman ispričati svoju priču te da je “uvjeren kako postoji neka druga pozadina”.

 

vijesti.hrt.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)