Amerika danas proglasila Hute teroristima, evo zašto EU nije

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena vratila je Hute na popis terorističkih skupina, rekli su američki dužnosnici, dok Europska unija to neće učiniti jer su jemenskim pobunjenicima već uvedene sankcije, a izmjena kategorizacije bila bi teška.

Dužnosnici su rekli da je svrha vraćanja na popis, kojim se proiranskoj skupini uvode stroge sankcije, prekinuti dotok oružja i novca koje su Huti koristili za napade ili otimanje brodova u Crvenom moru. Napadi Huta poremetili su svjetsku trgovinu, prouzročili strah od inflacije i produbili zabrinutost da bi posljedice rata Izraela protiv palestinske islamističke organizacije Hamas mogle destabilizirati Bliski istok.

“Udžbenička definicija terorizma”

“Ovi napadi odgovaraju udžbeničkoj definiciji terorizma”, rekao je jedan od troje dužnosnika administracije, koji je brifirao novinare uoči službene objave pod uvjetom da ostane anoniman.

Do uvrštavanja terorističkih skupina na popis, najnovijeg pokušaja Washingtona da zaustavi napade na brodove, došlo je nakon što su američki i britanski vojni zrakoplovi, brodovi i podmornice prošlog tjedna izvršili niz zračnih napada na Hute, koji upravljaju najnaseljenijim dijelom Jemena.

EU kaže da bi to bilo komplicirano

Huti su od 2022. pod sankcijama Europske unije i Ujedinjenih naroda, rekao je danas glasnogovornik Europske službe za vanjske poslove.

Sankcije su im uvedene zbog napada na trgovačke brodove u Crvenom moru. Skupina je također optužena za napade na civile i civilnu infrastrukturu u Jemenu te ugnjetavanje zaposlenih i politički aktivnih žena.

Sankcije na snazi posebno traže zamrzavanje svih sredstava i gospodarskih resursa Huta u Europskoj uniji te zabranjuju njihovo slanje skupini. Posebna kategorizacija Huta kao terorističke milicije prije svega bi imala simboličku vrijednost u EU, a bilo bi je teško implementirati.

“Nije potrebno za sankcije”

Naime, uvrštavanje na europski popis terorističkih skupina iziskuje odluku nacionalnog suda ili nalog za zabranu od administrativnog tijela, što nije potrebno za normalne sankcije. Pokret Huta, koji tvrdi da je svrha napada na komercijalne brodove podržati Palestince u izraelskom ratu u Gazi, zaprijetio je “snažnim i učinkovitim odgovorom”.

Napadi su dio šireg odgovora na sukob u Gazi takozvane Osovine otpora, koja uključuje Hute, Hamas, Hezbolah iz Libanona i iračke šijitske milicije povezane s Iranom.

Vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intervenirala je u Jemenu 2015. kako bi podržala vladine snage koje se bore protiv Huta u ratu koji se smatra posredničkim ratom između američkog saveznika Saudijske Arabije i Irana.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)