Velika pobjeda Trumpa na republikanskim izborima u Iowi

Vrijeme:59 sec

 

Donald Trump je u uvjerljivo pobijedio na republikanskim predizborima Iowi, prvom glasovanju u američkoj predsjedničkoj trci – učvrstivši svoj status pretpostavljenog republikanskog kandidata koji će izazvati predsjednika Joea Bidena na izborima u studenom.

Bivši predsjednik vodi u anketama više od godinu dana, ali su ovi izbori ponudili najjasniji uvid do sada u njegovu sposobnost da tu prednost pretvori u zapanjujući povratak u Bijelu kuću.

Glavnim američkim mrežama trebalo je samo pola sata da proglase pobjednika utrke, a Trump je osvojio 51 posto glasova i ostvario neviđenih 30 posto razlike u odnosu na Rona DeSantisa – što je najveća pobjeda izazivača na predizborima u Iowi u modernoj povijesti.

Guverner Floride i drugi Trumpov glavni rival – bivša veleposlanica u UN-u Nikki Haley – imali su 21, odnosno 19 posto, a predviđa se da će DeSantis zauzeti drugo mjesto.

Postojala su pitanja hoće li Trumpu smetati pravni problemi, jer se ove godine suočava s brojnim građanskim i kaznenim suđenjima.

Ali stupanj njegove pobjede pokazao je uspjeh 77-godišnjaka u pretvaranju svojih tužbi u poklič koji je potaknuo njegove sljedbenike dok uzima zamah za New Hampshire, sljedeću državu u kojoj će biti održani predizbori, sljedećeg utorka.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)