Schmidt dao još jednu priliku političarima oko Izbornog zakona: Okupit će se do kraja tjedna, to je Dan D

Vrijeme:1 min, 9 sec

Visoki predstavnik Christian Schmidt potvrdio je da će dati još jednu šansu liderima vladajućih stranaka da se dogovore o izmjenama Izbornog zakona.

U slučaju da se to ne dogodi, intervenirat će izmjenama u segmentu integriteta izbornog procesa.

U drugom dijelu prosinca, njemački političar na čelu međunarodne zajednice u BiH najavio je da će nametnuti izmjene izbornih propisa kako bi osigurao poštene izbore u slučaju da se domaći dogovor ne postigne o tom pitanju u sljedeća tri do četiri tjedna.

Schmidt je za Večernji list – izdanje za BiH – rekao kako te izmjene moraju doprinijeti da “izbori budu pravno sigurni kako bi BiH ispunila kopenhagenške kriterije” bez kojih nije moguće da postane članica EU.

On je otkrio kako će se do kraja sedmice okupiti vodeći političari, što je, po njemu dan D.

– Oni još jednom žele razgovarati o tim pitanjima. Skepsa postoji kod nekih točaka u RS, kod Milorada Dodika. Oni tu ne drže korak – rekao je Schmidt.

Na upit postoji li optimizam da bi proces ipak mogao završiti pozitivno, ocijenio je kako “optimizam postoji”.

– Zahvalan sam za svaku odluku koju samostalno donesu – rekao je Schmidt.

Tako je praktički potvrdio da će o ishodu predstojećeg sastanka ovisiti i njegov redoslijed poteza. Prošlog tjedna razgovarao je s predsavnicima Trojke, a za vikend s čelnikom HDZ-a Draganom Čovićem. Jučer je bio i s predsjednikom DF-a Željkom Komšićem.

 

dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)