Iran projektilima i dronovima gađao središte balučijskih militanata duboko u susjednom Pakistanu

Vrijeme:3 min, 10 sec

 

Iranski državni mediji izvijestili su da je Iranska revolucionarna garda (IRC) dronovima i projektilima pogodila „vojne baze“ balučijskih militanata u pakistanskoj zapadnoj pokrajini Balučistan/Beludžistan. Glavnina te povijesne pokrajine nalazi se u Pakistanu, ali dijelom zahvaća i jugoistočni Iran te jugozapadni Afganistan.

Kako je priopćeno, IRC je gađao „dvije glavne baze“ militantne skupine iranskih balučijskih separatista, organiziranih kao skupina Jaish [Džaiš] al-Adl, na planini Zargun, koja se nalazi istočno od grada Quette.

Iran je to učinio radi odmazde zbog napada sunitske skupine Jaish al-Adl na iranske policijske snage u jugozapasnoj iranskoj pokrajini Sistan-Balučistan sredinom prosinca.

Iranske snage napad su izvršile svega jedan dan nakon što je Iran odgovorio na izraelsko ubojstvo visokog dužnosnika IRC-a u Siriji, također u prosincu. Reagirao je tako da je ubio istaknutog kurdskog poslovnog čovjeka u Iraku, za kojega tvrdi da je radio za izraelsku službu Mossad.

Ciljevi koje je Iran gađao nalaze se čak 400 kilometara u dubini pakistanskog teritorija. To pak može značiti ili da je pakistanska protuzračna obrana „šuplja“, ili da je Iran napad izvršio uz prešutnu suglasnost pakistanske vlade.

Iranske snage još se od g. 2002. povremeno sukobljavani sa sunitskim ekstremnim militantima koji pripadaju etničkoj skupini Balučija. Jaish al-Adl jedna je od dviju oružanih skupina na koje se raspala organizacija Jundullah nakon što je Iran g. 2010. uhitio njezina vođu, Abdolmaleka Rigija. Prethodno je ta organizacija napadala IRC i (šijitske) džamije u Iranu, a optužili su ju i da je g. 2005. pokušala izvršiti atentat na tadašnjeg iranskog predsjednika Admadinejada.

Poput Kurda, Balučiji su raspršeni po više zemalja, ima ih oko 10 milijuna, ali nemaju svoju državu, nego su marginalizirani u zemljama u kojima žive. Zbog toga je nastao separatistički pokret među Balučijima i u Pakistanu i u Iranu.

Od 10 milijuna pripadnika toga naroda, njih oko sedam milijuna živi u Pakistanu, oko dva milijuna u Iranu, a po oko pola milijuna u Afganistanu i Omanu.

U Pakistanu, uglavnom sunitskom, paravojne su skupine Balučija uglavnom sekularne, no u šijitskom Iranu prožete su bojovnim sunitskim i protušijitskim islamizmom. Najrevniji pripadnici tih skupina potječu iz istog područja, Deobandis, iz kojega potječu i talibani u Aftanistanu i Pakistanu. No talibani nemaju namjeru boriti se za nametanje islamskog zakona, šerijata, u drugim zemljama, nego samo u svom Pakistanu, odnosno u susjednom Pakistanu, gdje Paštuna, naroda kojem pripadaju, živi stjecajem povijesnih okolnosti više nego u samom Afganistanu.

Iran i Pakistan nisu u dobrosusjedskim odnosima; već godinama jedna država optužuje drugu da njihove obavještajne službe podupiru balučijske teroriste kako bi oni naškodili susjednoj državi – dakle oni iz Pakistana Iranu, a oni iz Irana Pakistanu.

Godine 2010. američki časopis Foreign Affairs izvijestio je da su operativci izraelske službe Mossad nastojali regrutirati neke pripadnika balučijske organizacije Jundullah, prethodnice Jaish al-Adla, za terorističke napade na Iran.

Promatrači tumače napad na balučijska uporišta u Pakistanu kao neizravni udar na Izrael, budući da Iran izbjegava izravno napasti Izrael, zbog straha od američke, a možda i izraelske odmazde, koja bi mogla biti i nuklearna. Zato se radije za napade služi paravojnim organizacijama u Gazi, Libanonu, Siriji, Iraku i Jemenu koje drži pod svojom kontrolom i koje naoružava i uzdržava, a koje sve skupa naziva „Osovinom otpora“. Među njima su i libanonski (šijitski) Hezbolah te jemenski (šijitski) pripadnici Hutijeva pokreta – hutijevci, koji su odnijeli pobjedu u višegodišnjem građanskom ratu protiv njima suprotstavljenih sunitskih snaga.

Istodobno, Iran povremeno napadaju razne političko-oružane skupine, među kojima su „(K)horosanska pokrajina“ Islamske države, poznata kao ISIS-K, te sunitske oružane skupine kao što je Džaiš al-Adl.

Zaključak stručnjaka glasi: Iz dana u dan, rat Izraela u Gazi protiv Hamasa dobiva dodatne izdanke; oružani sukobi polagano se, iako za sada sporadično, šire na bliskoistočnu regiju, sada i na daleki Pakistan, i prijete da će se rasplamsati odnosno pretvoriti u „regionalni rat“.

 

Globely News/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)