DAVOS Lajčak/EU i SAD su na istoj strani kada je riječ o zapadnom Balkanu

Vrijeme:2 min, 23 sec

 

Posebni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak kazao je kako su Europska unija (EU)  i Sjedinjene Američke Države (SAD) na istoj strani kada je riječ o zapadnom Balkanu.

Lajčak je to kazao u Davosu gdje se sastao s pomoćnikom američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju Jamesom O’Brienom a tijekom tog susreta bilo je riječi o situaciji na zapadnom Balkanu.

“Tjedan u Davosu započeo sam sastankom s američkim državnim tajnikom O’Brienom. Bilo je važno da se ovaj razgovor o Balkanu razvije početkom ove godine. Želimo vidjeti da regija ide naprijed i da njezini građani imaju koristi. Drago mi je da smo ponovo potvrdili da smo potpuno na istoj strani”, napisao je Lajčak na društvenoj mreži X.

U Davosu je sinoć počeo 54. godišnji sastanak Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) na kojem će sudjelovati brojni čelnici država ili vlada, partnerske kompanije Foruma, vodeći stručnjaci i predstavnici civilnog društva.

Kosovski premijer Albin Kurti, koji je također otputovao u Davos, kazao je kako postoji mogućnost da zajedno sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem sudjeluje na panelu Svjetskog gospodarskog foruma.

“Postoji mogućnost da budem na panelu s predsjednikom Srbije, dok ću se u utorak, kako sam vidio dnevni red, susresti s visokim američkim dužnosnikom Jamesom O’Brienom, koji već tri desetljeća vrlo dobro poznaje Kosovo “, rekao je Kurti, prenose Reporteri.net.

Lajčak se uoči Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu u ponedjeljak sastao s prvim potpredsjednikom kosovske Vlade Besnikom Bislimijem s kojim je razgovarao o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

“Sastao sam se s prvim potpredsjednikom Vlade Besnikom Bislimijem s kojim smo razgovarali o širokom spektru tema dijaloga i očekivanjima za napredak normalizacije odnosa sa Srbijom u narednom razdoblju. Složili smo se da je brza implementacija Sporazuma na putu ka normalizaciji hitna”, napisao je Lajčak na društvenoj mreži X.

Nakon što su 27. veljače Vučić i Kurti postigli suglasnost o Sporazumu na putu prema normalizaciji odnosa, u Ohridu je 18. ožujka prihvaćen aneks toga sporazuma, koji je zapravo plan provedbe sporazuma iz veljače. Iako članice EU tvrde da je postignuta suglasnost o oba ta dokumenta, nijedan nije potpisan.

Vučić je u više navrata izjavljivao da ne namjerava poštivati neke obveze koje proizlaze iz tih sporazuma, poput odredbe da neće blokirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. S druge strane albanski premijer Albin Kurti ne želi formirati Zajednicu općina sa srpskom većinom koja bi imala široke ovlasti, nešto poput Republike Srpske u BiH.

I čelnici Europske unije kao i predstavnici SAD-a u više su navrata pozivali Kosovo da uspostavi Zajednicu općina sa srpskom većinom, a u listopadu 2023. godine predstavnici EU, SAD-a, Njemačke, Francuske i Italije predstavili su Kosovu i Srbiji nacrt statuta za formiranje ZSO.

Sjedinjene Američke Države drže kako se potpuna normalizacija odnosa između dvije zemlje može postići jedino međusobnim priznajem no srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić više je puta ponovio kako nikad neće priznati neovisnost Kosova.

 

večernjak.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)