Featured Video Play Icon

Izrael dronom ubio visokorangiranog zapovjednika Hezbolaha na jugu Libanona

Vrijeme:2 min, 25 sec

 

Zapovjednik elitne postrojbe Radwan, Wissam al-Tawil, ubijen je danas nakon što je izraelski dron pogodio automobil kojim je putovao, izvijestile su agencije. Al-Tawil obilazio je položaje elitnih snaga Hezbolaha na jugu Libanona kojima zapovijeda. Odatle se gotovo svakodnevno obavljaju napadi iz topništva i raketama kratkog dometa na izraelsku vojsku i druge ciljeve na sjeveru Izraela i na Golanskoj visoravni, pri čemu je dosad preciznim pogodcima usmrćen i ranjen veći broj izraelskih vojnika i uništen dio oklopne vojne opreme, punktova i naoružanja izraelske vojske.

Od Šestodnevnog rata sa Sirijom, g. 1967. te od Jomkipurskog rata g. 1973. Izrale drži Golansku visoravan pod svojom okupacijom, iako ona pripada Siriji. Razlog je taj što se preko Golanske visoravni može najlakše izvršiti eventualna masovna invazija na Izral iz smjera Sirije i Libanona, pa ju je Izrael preventivno okupirao radi samoobrane.

Hezbolah već dugo prijeti da će napasti Izrael u znak solidarnosti s Hamasom u Gazi i s Palestincima na Zapadnoj obali, ali za sada vrši samo napade niskog profila. Hezbolah raspolaže, po procjenama, s najmanje 150.000 raketa kratkog, srednjeg i dugog dometa, kojima može zasuti čitavo područje Izraela, a i drugim naoružanjem i uvježbanim snagama čija se brojnost procjenjuje na pedeset tisuća.

Hezbolah se razvio i naoružao najviše uz pomoć Irana, ali i nekih arapskih zemalja odnosno privatnih financijera. Procjenjuje se da Iranu kao pokrovitelju Hezbolaha ne odgovara pretvaranje rata između Izraela i terorističkih organizacija u Pojasu Gaze u širi odnosno regionalni sukob, te da vrhovnog vođu Nasralaha i zapovjednišvo te vrlo možne paravojne organizacije, koja ima i svoje političko krilo, drži na uzdi.

S druge strane, tvrdi se da generali u izraleskom ratnom kabinetu, tj. u vladi, žele da izraelska vojska uđe i u rat s Hezbolahom.

Sjedinjene Države upozorile su odmah na početku vodstvo Hezbolaha da ta organizacija ne napadne Izrael te onamo poslale svoje nosače zrakoplova i udarsne skupine brodova koji raspolažu krstarećim raketama.

Atentat na zapovjednika Hezbolahovih elitnih postrojbi dogodio se je upravo dok je američki državni tajnik Antony Blinken u posjetu toj regiji u nastojanju da spriječi širenje rata.
Stanje je vrlo napeto, a na Bliskom istoku i drugdje po svijetu jača ogorčenost zbog toga što izraelska vojska nanosi udarce i civilnom stanovništvu u Gazi te što vrši racije na Zapadnoj obali, pri čemu dolazi do uhićenja ili pogibije uglavnom mladih Palestinaca.

U telefonskom razgovoru sa svojim francuskim kolegom, jordanski ministar vanjskih poslova i zamjenik premijera Ayman Safadi rekao je danas da je “izraelska agresija na Gazu prekoračila sve humanitarne, zakonske i moralne granice”. Ustvrdio je da je time “poništen svaki argument korišten u Vijeću sigurnosti da se ne poduzme obavezujuća odluka da se to zaustavi”. On je to rekao francuskom ministru vanjskih poslova zato što Francuska ovaj mjesec predsjeda Vijeću sigurnosti UN-a, što znači da može predlagati dnevni red i imati inicijativu prema članicama Vijeća i vodeću riječ na sjednicama.

 

AlJazeera/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)