Ukrajina namjerava proizvesti milijun dronova tijekom 2024. godine

Vrijeme:1 min, 40 sec

 

Ukrajinski dužnosnici najavili su da namjeravaju povećati domaću proizvodnju dronova 2024. godine.

Dio je to većeg plana obrane Ukrajine od Rusije, a povećana proizvodnja bit će usmjerena na FPV (first-person view) dronove namijenjene izviđanju i napadima. Najavio je to ukrajinski ministar strateške industrije Oleksandr Kamishin, koji je to potvrdio putem društvenih mreža.

“U prosincu smo proizveli više od 50.000 FPV dronova. Osim toga, iduće godine ćemo proizvesti više od 10.000 jurišnih dronova srednjeg dometa i više od 1.000 dronova dugog dometa. Svi proizvodni kapaciteti su spremni. Za sada ćemo proizvesti više od 10.000 dronova srednjeg dometa i više od 1000 dronova dugog dometa”, rekao je.

Novih 10.000 bespilotnih letjelica srednjeg dometa (nekoliko stotina kilometara) napast će ruske snage i dio su ambicioznog plana “zatrpavanja” velikim brojem bespilotnih letjelica (UAV). Ukrajina također planira proizvesti više od 1000 dronova s ​​dometom od 1000 kilometara.

Kako je rekao Kamishin, Ukrajina je u prosincu proizvela više od 50.000 FPV dronova, no da bi se ispunio cilj proizvodnje milijun dronova 2024., proizvodnja se mora povećati za više od 30 posto, prenosi Klix.

No, Kyiv Post piše da su napori da se poveća proizvodnja dronova “zakasnili” kada su u pitanju snage na prvoj liniji. Izazovi s kojima se ukrajinski vojnici suočavaju zbog nedostatka zrakoplova ponekad rezultiraju situacijama opasnim po život.

Kampanja “Vojska dronova” primila je novčane donacije za financiranje kupnje desetaka visokoletećih dronova, uključujući DJI-jeve potrošačke dronove. Te su dronove Ukrajini donirale razne organizacije, ali to navodno više nije dovoljno u eskalirajućem ratu.

“Ukrajinsko najekonomičnije oružje na bojnom polju, jeftine bespilotne letjelice koje uništavaju rusko teško naoružanje vrijedno milijune, nadjačale su slične letjelice koje masovno kupuje i proizvodi Kremlj. Piloti bespilotnih letjelica tvrde da kontinuirano oslanjanje Kijeva na dobrovoljne donacije i crowdsourcing neće dopustite mu da dugo drži liniju na nebu”, navodi se u članku.

Kamishinovo opredjeljenje da proizvede više od milijun bespilotnih letjelica posebno za ukrajinske snage uzima u obzir to upozorenje, a implementacija je ubrzana.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)