Netanyahu iznio uvjete za mir u Gazi

Vrijeme:2 min, 50 sec

 

U autorskom članku koji su objavile američke novine The Wall Street Journal, izraelski premijer Benjamin Netanyahu napisao je da postoje “tri preduvjeta za mir između Izraela i njegovih palestinskih susjeda u Gazi”.

Prvi je, napisao je, uništenje Hamasa, ujedno odbacujući zabrinutost zbog visoke stope civilnih pogibija tijekom izraelskih vojnih operacija u Pojasu Gaze.

Broj poginulih u Gazi od 7. listopada približava se 21.000, a 250 poginulih od te brojke zabilježeno je u posljednja 24 sata, navelo je danas Hamasovo Ministarstvo zdravstva Gaze.

“Nepravedno okrivljivanje Izraela za te žrtve samo će potaknuti Hamas i druge terorističke organizacije širom svijeta da se koriste ljudskim štitovima”, ustvrdio je Netanyahu, nakon što je napisao da Izrael “čini sve što može” kako bi izbjegao izbjegne civilne žrtve.

Njegov drugi uvjet za mir jest demilitarizacija Gaze, čime bi se osiguralo da se to područje “nikada više ne koristi kao baza za napad” na Izrael. U praksi, rekao je da bi to značilo “privremeni sigurnosni perimetar” oko gazanskog područja koji sprječava krijumčarenje oružja.

Nadalje, Netanyahu je pozvao na “deradikalizaciju” Gaze, pri čemu je ciljao na predsjednika Palestinske uprave Mahmouda Abbasa, za kojeg je rekao da potiče nasilje protiv Izraelaca. Abbas je inače vođa Fataha, naspram Hamasu suparničke i neprijateljske političke i vojne organizacije.

Egipat je iznio svoj mirovni plan u komunikaciji s Katrom, koji je blizak Hamasu, ali su neki prijedlozi već naišli na odbijanje i od vlade u Jeruzalemu i od Hamasa, koji nije spreman odreći se vlasti u korist palestince vlade stručnjaka.

Opsadno stanje na Zapadnoj obali i u Betlehemu

Za to vrijeme nastavljene su i brojne aktivnosti izraelske vojske i židovskih naseljenika na Zapadnoj obali. Božićni dan ondje je započeo napadom na izbjeglički kamp Jenin te je bilo desetak uhićenja. Jenin se smatra palestinskim i dijelom prohamasovskim žarištem otpora Izraelu na Zapadnoj obali.

Do racije u ponedjeljak ujutro došlo je nakon nekoliko drugih koje su se dogodile širom teritorija, u kojima su desetci uhićeni, a jednom 17-godišnjaku propucan je vrat. Među pogođenim gradovima bio je Betlehem, za koji kršćani vjeruju i općenito se smatra da je bio mjesto rođenja Isusa Krista, čiji se rođendan danas slavi širom svijeta. U Betlehemu su zbog opsadnog stanja sva vjerska slavlja i okupljanja među palestinskim kršćanima, koji su izrazita manjina i sve ih je manje među uglavnom muslimanskim Palestincima, i ostalima koji borave na tom području, otkazana.

U ponedjeljak je Freedom Theatre (Teatar slobode) sa sjedištem u Jeninu, poznati simbol mira i nade koji su nedavno vandalizirali izraelski vojnici, opisao kako su izraelske snage “osvijetlile nebo bombama” dok su napadale kamp.

Izvješćujući iz izbjegličkog kampa u Jeninu, Al Jazeerin Imran Khan rekao je da je izraelska vojska izvršila premetačinu najmanje 10 kuća, s objašnjenjem da traže Palestince osumnjičene za terorističke aktivnosti. Ipak, nitko nije bio pritvoren.

“Izraelske snage pozvale su u Jeninu palestinske borce da izađu i predaju se, ali se ni to nije dogodilo. Stanovnici nam govore da je to jednostavno kampanja uznemiravanja”, rekao je Khan.

“Izbjeglički kamp u Jeninu sada je najopterećeniji kamp na okupiranoj Zapadnoj obali. Izraelske snage uništavaju svaki simbol otpora ili nacionalizma u kampu (logoru).”

Dok su racije u kampu i regiji Jenin sada navodno završene, najmanje devet mladića uhićeno je u selu al-Jalama, sjeveroistočno od Jenina.

Regije u Nablusu i blizu njega, Jerihona, Ramallaha i Betlehema također su napadnute tijekom noći od izraelskih snaga, izvijestio je Al Jazeerin Hamdah Salhut.

 

agencije/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)