Evo što donosi novi Zakon o električnoj energiji Federacije BiH

Vrijeme:2 min, 42 sec

 

Novi Zakon o električnoj energiji Federacije BiH, koji je nedavno usvojen, donosi niz promjena kada je riječ o proizvodnji i distribuciji struje

Smanjenje birokratskih procedura, ukidanje potrebe pribavljanja energetske dozvole za elektrane snage do 1 MW, kao i pojednostavljenje postupaka za priključenje elektrana za vlastite potrebe neke su od odredbi novog Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH koji također donosi obveze kada govorimo o planiranju u distributivnom sustavu, ali i obvezu kvalitete opskrbljivanja, kao i postupno uvođenje financijske kompenzacije krajnjem kupcu nakon uvođenja zajamčenih standarda kvalitete opskrbljivanja, piše Večernji list BiH.

Jedna od odredbi novoga zakonskog rješenja odnosi se na mogućnost u kojoj Vlada Federacije može proglasiti stanje ugroženosti opskrbljivanja uslijed poremećaja u isporuci struje, uključujući ekstremni porast cijene i nedovoljnu ponudu električne energije, kao i nastupanje drugih izvanrednih okolnosti koje ugrožavaju sigurnost opskrbe. U tom slučaju Vlada može uvesti mjere ograničenja isporuke, štednje ili racionalne potrošnje struje, a dobiva i mogućnost propisati posebne uvjete proizvodnje, uvoza ili izvoza električne energije.

Sigurnost opskrbe

Također, Vlada kroz ovaj članak Zakona dobiva i mogućnost propisati način i uvjete za formiranje i kontrolu cijena, a može i uvesti obvezu isporuke samo određenim korisnicima ili propisati posebne uvjete obavljanja elektroenergetskih djelatnosti. U cilju osiguranja kvalitete opskrbljivanja operator distributivnog sustava dužan je uspostaviti sustav za mjerenje kvalitete napona u distributivnoj mreži, voditi evidenciju podataka potrebnih za utvrđivanje parametara kvalitete opskrbljivanja te pratiti pokazatelje kvalitete opskrbe. Krajnji kupci iz kategorije kućanstava i komercijalni kupci čija godišnja potrošnja ne prelazi 100.000 kWh imaju pravo na informiranje o tržišnim cijenama opskrbe putem aplikacije za usporedbu cijena opskrbe. Jedna od odredbi novoga zakonskog rješenja je i definiranje energetskih zajednica građana kao pravne osobe koja se osniva u skladu sa zakonima kojima se uređuju osnivanje organizacija i upravljanje zadrugama, udrugama i zakladama. Svrha energetske zajednice građana je osiguranje zaštite okoliša, ekonomskih i socijalnih koristi za svoje članove ili vlasnike udjela ili za sredinu u kojoj djeluju, a ne ostvarivanje profita.

Energetska zajednica građana za potrebe svojih članova može sudjelovati u proizvodnji struje, uključujući i onu iz obnovljivih izvora, opskrbljivanje električnom energijom, upravljanje potrošnjom struje, skladištenje električne energije… Energetska zajednica građana može sudjelovati na tržištu električne energije izravno ili putem agregacije distribuiranih resursa u skladu s pravilima koja uređuju pojedina tržišta električne energije. Kada je riječ o izgradnji elektrana, ovaj zakon donosi više prednosti. Jedna je oslobađanje od obveze pribavljanja energetskih dozvola, kao i od obveze pribavljanja dozvole za obavljanje djelatnosti za proizvodne objekte instalirane snage manje od 1 MW.

Priključenje

Sljedeća prednost je uvođenje pojednostavljene procedure priključenja na mrežu objekata koji proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora instalirane snage do 23 kW i koriste se za vlastite potrebe krajnjih kupaca.

Zakon donosi i oslobađanje obveze pribavljanja akta o usuglašenosti projektne dokumentacije, koji je ocijenjen kao suvišan korak koji je investitorima oduzimao mnogo vremena u praksi. Iz Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije dodaju i da nova rješenja značajno rasterećuju administrativne postupke te olakšavaju izgradnju proizvodnih objekata koji koriste obnovljive izvore energije. O zahtjevu za izdavanje elektroenergetske suglasnosti odlučuje operator distributivnog sustava u skladu s odredbama zakona kojim se uređuje upravni postupak u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva za priključenje na niskom naponu, odnosno 60 dana za priključenje na srednjem naponu.

 

Vrisak.info / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)