XI: Održavanje bliskih veza s Rusijom “strateški je izbor” Kine

Vrijeme:58 sec
Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je danas da je održavanje bliskih veza s Rusijom “strateški izbor”, pozivajući na dublju bilateralnu suradnju tijekom sastanka s ruskim premijerom Mihajlom Mišustinom u Pekingu, prenose državni mediji.

Snažne veze između dvije zemlje, koje su opstale unatoč ruskoj vojnoj invaziji na susjednu Ukrajinu početkom 2022. godine, posljednjih su godina suočene s oštrim kritikama zapadnih čelnika.

– Održavanje i razvoj kinesko-ruskih veza strateški je izbor obje strane zasnovan na temeljnim interesima dva naroda – poručio je Xi Mishustinu danas u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, javila je kineska državna televizija CCTV.

Xi je dodao da bi dvije zemlje trebale “kontinuirano jačati pozitivne efekte političkih veza na visokoj razini” i “produbljivati suradnju u oblastima ekonomije, trgovine, energije, povezanosti i drugim poljima”, naveo je CCTV.

Mišustin je u utorak kazao da su veze između Moskve i Pekinga dostigle “najvišu razinu svih vremena” tijekom razgovora sa svojim kolegom, premijerom Li Qiangom.

Mišustinova poseta Kini u utorak i srijedu uslijedila je dva mjeseca nakon što se predsjednik Vladimir Putin, koji rijetko putuje izvan Rusije, sastao s Xijem, i mjesec dana nakon što je visoki kineski general posjetio Moskvu, prenosi AFP.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)