HPB-ove kamate od tri posto privukle štediše, prikupljeno milijardu eura depozita

Vrijeme:2 min, 8 sec

 

Hrvatska poštanska banka privukla je od listopada do danas milijardu eura novih depozita građana, priopćila je ta banka u hrvatskom vlasništvu. Kao proizvod s najatraktivnijim kamatnim stopama na bankarskom tržištu koje dosežu tri posto na oročenja od godinu dana, HPB super štednja privukla je iznimni interes građana te se pokazala kao apsolutni hit na tržištu s 30 tisuća sklopljenih ugovora o depozitu. Priljevi novih depozita tvore  više od 60 posto opsega tog proizvoda.

Ujedno, novom ponudom minimiziran je odljev sredstava u vrijeme upisa trezorskih zapisa, čime je ta banka postigla i svoj cilj zadržavanja klijenata, dodaju iz HPB-a.

– Ovaj štedni proizvod omogućio je rast tržišnog udjela Hrvatske poštanske banke, a njezinim klijentima zaštitu vrijednosti njihovih sredstava, čime je HPB dala nezanemariv doprinos borbi protiv inflacije u Hrvatskoj. Uspjeh HPB super štednje predstavlja i polugu za razvoj i ponudu sličnih proizvoda u budućnosti. S obzirom na ostvarene sve ciljeve HPB super štednje i u skladu s očekivanom monetarnom politikom i tržišnim kretanjima u narednoj godini, a kako bi Banka bila u mogućnosti nastaviti podupirati građane Hrvatske u borbi protiv inflacije, ponuda tog proizvoda bit će zaključno s 1. siječnjem 2024. obustavljena. No, uz postojeću na snazi ponudu nenamjenskih oročenih depozita u domaćoj valuti, od 2. siječnja 2024. godine uvest će se nova HPB super štednja 2, za rokove od šest i dvanaest mjeseci uz nove visine kamatnih stopa.

Za klijente HPB-a fizičke osobe s redovitim primanjima na transakcijski račun u Banci i klijente fizičke osobe vlasnike poslovnih subjekata koji posluju preko računa u Banci koji od 2. siječnja 2024. oroče depozite na rok od šest mjeseci odobravat će se kamata visine tri posto godišnje, a za rok od 12 mjeseci kamata 2,3 posto godišnje.

Za klijente fizičke osobe bez redovitih primanja na transakcijski račun u banci i klijente fizičke osobe vlasnike poslovnih subjekata koji ne posluju preko računa u Banci, na rok oročenja od šest mjeseci odobravat će se kamata visine 2,7 posto godišnje, a za rok od 12 mjeseci kamata dva posto godišnje.

– Hrvatska poštanska banka bila je u protekle četiri godine najbrže rastuća banka u Hrvatskoj te je udvostručila vrijednost svoje imovine, dok se tržišna kapitalizacija Banke utrostručila, pri čemu je HPB dionica nadmašila sve relevantne benchmark indekse. Nakon provedenog pravnog pripajanja bivše Nove hrvatske banke, u tijeku je i operativno pripajanje koje treba završiti do sredine 2024., kada će se velik dio internih resursa angažiran na tom projektu maksimalno posvetiti razvojnim aktivnostima koje se paralelno pripremaju – dodaju iz HPB-a, a prenosi specijalizirano glasilo za financije Lider.

 

Lider/Hrvatsko nebo

Odgovori