Pomoć Ukrajini između mađarskog veta i republikanskog NE

Vrijeme:4 min, 1 sec

 

Mađarski premijer Viktor Orban se ne svađa samo s ukrajinskim predsjednikom u Argentini: on prijeti da će staviti veto na vojnu pomoć EU-a. A Volodimir Zelenski mora brinuti i o podršci u Washingtonu.

A onda su oba sugovornika kasnije objašnjavala stvar. Tako je Zelenski u svom večernjem video-obraćanju rekao da je Orbanu objasnio europske političke interese Ukrajine „što je moguće otvorenije“. Glasnogovornik mađarskog premijera je, međutim, rekao da je Orban obavijestio Zelenskog o „kontinuiranim razgovorima“ između predstavnika EU-a o mogućem pridruživanju Ukrajine EU-u.

No, ono što se ne vidi iz ovih diplomatskih floskula: u četvrtak i petak ovog tjedna šefovi država i vlada EU-a žele razgovarati, između ostalog, o daljnjem paketu pomoći od 50 milijardi eura i početku formalnih pristupnih pregovora s Ukrajinom – a Mađarska je nedavno otvoreno zaprijetila vetom.

Ukrajina u teškoj situaciji

Na početku druge ratne zime Ukrajina se nalazi u možda najtežoj situaciji od početka ruske invazije u veljači 2022. godine: u vojnom smislu, posljednjih nekoliko mjeseci donijeli su više iscrpljivanja ukrajinske vojske nego što su uspjeli osvojiti teritorija. Supruge i rodbina vojnika nedavno su prosvjedovali u Kijevu da se vojnicima omogući duža pauza nakon 21 mjesec rata. Predsjednik Zelenski se suočava s kritikama u zemlji, uključujući i onim gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička. I dok se svjetska pozornost uglavnom pomakla s Ukrajine na Pojas Gaze, polako se osipaju i obećanja o daljnjem naoružanju i paketima pomoći koji su vjerojatno vitalni za opstanak Ukrajine.

U ovoj općoj situaciji Mađarska sada aktivno zauzima stranu protiv daljnje vojne pomoći Ukrajini. O motivima Viktora Orbana, koji je prije samo mjesec dana hvaljen zbog „dobrih odnosa” s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ne zna se ništa. „Jedino kako mogu tumačiti stav Mađarske po pitanju Ukrajine i mnogih drugih je da su oni protiv Europe i protiv svega za što se Europa zalaže“, rekao je litvanski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis.

Mađarski predsjednik Viktor Orban i njegov ruski kolega Vladimir Putin se rukuju
Viktor Orban ne skriva svoj dobar odnos s ruskim predsjednikom Vladimirom PutinomFoto: Sputnik/Grigory Sysoyev/Pool via REUTERS

Orban u prednosti pred samit EU-a

Markus Kaim smatra da su Orbanove prijetnje uoči samita EU-a „vrlo opasne”. Stručnjak za sigurnost u Zakladi za sigurnost i politiku poziva se na načelo jednoglasnosti u predstojećoj odluci Vijeća: „Ako Orban bude protiv članstva Ukrajine, onda drugi mogu malo učiniti. Tako da on drži poluge, direktno i indirektno”, kaže Kaim u intervjuu za DW.

Ukrajina čak upozorava na “razorne posljedice” u slučaju mađarskog veta: Ako ne bude pozitivne odluke, to bi bilo krajnje demotivirajuće za narod Ukrajine, upozorio je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na marginama sastanka s kolegama iz EU-a u Bruxellesu.

 

Šefovi diplomacija EU-a konačno su odobrili prijedlog Europske komisije da se Mađarskoj prebaci 900 milijuna eura bez ikakvih preduvjeta za rješavanje energetske krize. Markus Kaim to vidi kao neku vrstu izlaska u susret, pri čemu bi Mađarska zauzvrat mogla podržati sljedeći paket pomoći Ukrajini na samitu EU-a krajem tjedna. „Ako bude potrebno, pitanje statusa kandidata za članstvo u EU-u bi se tada moglo odgoditi”, naglašava Kaim.

Klimava podrška SAD-a

Ali Mađarska očigledno lobira protiv isplate pomoći Ukrajini i na drugoj političkoj pozornici. Kako prenosi britanski Guardian, mađarski diplomati željeli su održati sastanak s političarima iz Republikanske stranke u Washingtonu ranije ovog tjedna. U utorak se Volodimir Zelenski sastao i s republikancima na čelu s liderom Predstavničkog doma Mikeom Johnsonom, o kojima ovisi daljnja potpora Ukrajini. Johnson je nakon razgovora izjavio da se ništa nije promijenilo glede stajališta njegove stranke.

Mike Johnson
Mike Johnson je od listopada predsjednik Predstavničkog doma Američkog kongresaFoto: Stephanie Scarbrough/AP Photo/picture alliance

Skoro jedanaest mjeseci prije nego što će biti biran novi predsjednik SAD-a, Predstavnički dom i trećina Senata, Donald Trump i njegova frakcija MAGA (Make America great again) postavila je kurs u stranci. Oni su žestoko protiv tekuće masovne pomoći koju Ukrajini pruža administracija Joea Bidena. A Biden je nakon razgovora sa Zelenskim izjavio samo da su pregovori s republikancima još u tijeku.

Konačno ne republikanaca u Washingtonu ili veto Mađarske na samitu EU-a sigurno bi dodatno povećali zabrinutost Ukrajine. Njemačka državna ministrica za Europu Anna Lührmann, koja je otputovala na sastanak ministara vanjskih poslova EU-a umjesto Annalene Baerbock, koja je bila na Svjetskoj konferenciji o klimi, već je najavila da će Njemačka udvostručiti vojnu pomoć Ukrajini za 2024. s četiri na osam milijardi eura.

 

dw.com/hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)