MICHEL: Želimo balkanske zemlje u EU

Vrijeme:56 sec

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel izjavio je da Bruxelles želi balkanske zemlje u EU i da je summit s njihovim liderima prilika da se potvrdi posvećenost tom cilju.

– Danas je važan summit s partnerima sa zapadnog Balkana. Prilika je da potvrdimo čvrstu posvećenost – želimo te zemlje unutar EU. Od njih očekujemo više, reforme, posebno u oblasti vladavine prava i neovisnosti pravosuđa – izjavio je Michel uoči summita.

On je dodao da će EU sa svoje strane “uraditi domaći zadatak” i da je zato pokrenula stratešku debatu na razini lidera da bi se utvrdilo koje su reforme neophodne da bi europski projekat bio spreman za izazove koje će svladavati u budućnosti.

– Želimo više investicija, više ekonomskog razvoja i zato smo uveli princip postupne integracije, da bi ljudi i kompanije što prije osjetili pozitivne efekte angažmana s EU – rekao je Michel u izjavi objavljenoj na platformi X.

On je dodao da EU želi da zemlje regiije riješe sporove i da se poveća razina suradnje među njima.

– Znate da je projekat EU zasnovan na pomirenju – to je neophodni fundamentalni korak za dalji napredak – zaključio je Michel.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)