Posjet Zelenskog Americi bio je jedna od zadnjih šansi Ukrajine. Ispalo je očajno

Vrijeme:3 min, 21 sec

Jučerašnji, treći posjet Volodimira Zelenskog Washingtonu od početka rata u Ukrajini najbolje opisuje jedna riječ – očaj. Bio je to, naime, posljednji pokušaj da Ukrajina dobije novu vojnu pomoć od Kongresa prije nego što trenutno odobreni iznos presuši.

Ukrajinski predsjednik je očajan jer bi sudbina njegove nacije mogla visjeti o koncu. Njegov američki kolega Joe Biden očajan je jer na ukrajinski rat gleda kao na ključno bojno polje u svjetskom sukobu između demokracija i autokratskih režima, prenosi Index.

Na kraju dana, međutim, nijedan od njih dvojice se nije mogao pohvaliti ikakvim uspjehom, unatoč svom trudu.

Lani ga je dočekao crveni tepih. Ovaj put je sve bilo drugačije

Kad je Zelenski došao u Washington prošle godine, aplaudirali su mu na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa i počastili ga prijemom uz crveni tepih u Bijeloj kući. Ubrzo nakon toga, SAD je odobrio paket pomoći od 50 milijardi dolara koji je pomogao potaknuti napore Ukrajine da povrati teritorij koji su Rusi oteli na početku svoje krvave invazije.

Ovaj put je sve bilo vrlo drugačije. S američkim senatorima razgovarao je iza zatvorenih vrata. Sjeo je s republikanskim predsjednikom Zastupničkog doma Mikeom Johnsonom, koji se s ukrajinskim predsjednikom nije ni pojavio u javnosti.

Njegov doček u Bijeloj kući bio je izrazito skroman, uz minimalnu pompu. Nije baš da su Zelenskog potapšali po leđima i poželjeli mu sreću, ali nije bilo ni daleko od toga. Zelenski je proputovao pola svijeta, ali izgledi da će Ukrajina dobiti više vojne potpore od SAD-a nisu se poboljšali.

Što žele demokrati, a što republikanci?

Atmosfera njegova posjeta odgovarala je raspoloženju u Washingtonu, gdje je dodatno financiranje Ukrajine povezano s unutarnjom borbom oko američke useljeničke politike.

Dok su demokrati bili voljni potrošiti više novca na sigurnost granica kao dio paketa vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu vrijednom 110 milijardi dolara, republikanci žele temeljnu reformu načina na koji američka vlada obrađuje migrante bez dokumenata koji traže politički azil.

Nakon sastanka s Zelenskim u utorak ujutro, republikanski senatori jasno su rekli da, iako suosjećaju s teškoćama Ukrajine, situaciju na granici SAD-a smatraju gorućom brigom za nacionalnu sigurnost.

“Divim mu se, ali uopće nije promijenio moje mišljenje o tome što trebamo učiniti”, rekao je za BBC republikanski senator Lindsey Graham iz Južne Karoline, dugo smatran vanjskopolitičkim jastrebom. “Znam što se treba dogoditi da postignemo dogovor. Želim osigurati našu granicu.”

Biden će ili morati uvjeriti republikance da odustanu od ove imigrantske borbe – ili će učiniti ustupke koje će demokrati s ljevice smatrati krajnje neugodnima.

Imigracija nije jedina prepreka novoj pomoći Ukrajini

U ovom trenutku barem se čini da su republikanci, čiji se birači već mjesecima ljute na kontinuiranu potporu Ukrajini, spremniji dopustiti da pomoć Ukrajini istekne kako bi postigli pobjedu koju će njihova baza slaviti. A ako u tom procesu još više razbiju koaliciju demokrata, tim bolje za izborne nade sljedeće godine.

Imigracijska reforma možda nije jedina prepreka daljnjoj pomoći Ukrajini. Johnson je u svojim primjedbama nakon sastanka s Zelenskim rekao da veća vojna potpora ovisi o “jasnoj strategiji” i odgovarajućem nadzoru Kongresa.

“Nisu nam objasnili kako vide kraj rata”, rekao je. To stvara bojazan da, čak i ako Senat postigne dogovor, nema jamstva da se on neće raspasti u usko podijeljenom Zastupničkom domu.

Uzaludan napor

Tijekom zajedničke konferencije za novinare na kraju dugog dana sastanaka, i Zelenski i Biden pokušali su optimistično prikazati ono što se čini kao uzaludan napor. Američki predsjednik rekao je da se nada da će se pronaći rješenje, ali ne može ništa obećati.

Njegov ukrajinski kolega izjavio je da je rekao Amerikancima što želi učiniti i da je odgovor bio pozitivan. Međutim, on je možda bio jedini koji je stekao takav dojam.

U nekoliko je trenutaka tijekom posjeta Zelenski, obraćajući se američkim senatorima na engleskom, morao tražiti objašnjenje riječi čije značenje nije razumio, prema Lisi Desjardins iz američke televizije PBS. Jedna od tih riječi bila je – zastoj.

To je termin koji bi ukrajinski predsjednik mogao naučiti na teži način. U ovom vremenu podijeljene američke vlade, zastoj je osnovno političko stanje nacije.

 

dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)