“Opasno je da vjerski vođe pozivaju na rat i djeci usađuju mržnju”

Vrijeme:4 min, 28 sec

 

VELEPOSLANSTVO SAD, EU I OHR OŠTRO REAGIRALI NA ISTUP DUŽNOSNIKA ISLAMSKE ZAJEDNICE

Američka i administracija Europske unije te Ured visokog međunarodnog predstavnika oštro su osudili istup jednog visokog dužnosnika Islamske zajednice muderrisa Nezima Halilovića i bivšeg višegodišnjeg imama Haruna Hodžića, koji su uputili ratnohuškačke izjave s pozivom Bošnjacima da se naoružavaju i budu spremni za obračun.

Halilović i Hodžić takve su izjave stavili u kontekst sukoba u Gazi tijekom predavanja koje su održali na skupu nedaleko od Zenice početkom mjeseca. – Sjedinjene Države oštro osuđuju nacionalističku retoriku sa svih strana, osobito onu koja dolazi od vjerskih vođa. Krajnje je neodgovorno i opasno pozivati na nasilje, bilo implicitno, bilo eksplicitno, stoga je bilo šokantno čuti vjerskog lidera kako apelira na zajednice da se počnu pripremati za rat, među ostalim, indoktrinirajući djecu mržnjom zbog koje je toliko nevinih ljudi u Bosni i Hercegovini u određenim povijesnim razdobljima gubilo život – istaknuli su na upit Večernjaka iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Put u propast

Pri tome su, za razliku od radikala koji su proteklih dana upućivali zastrašujuće poruke mržnje, pozvali na posve drukčiji pristup kako bi se gradili povjerenje i suživot. – Odgovornost je političkih i vjerskih čelnika u zemlji da prevladaju tragično nasljeđe prošlosti jer svoje bi vrijeme i energiju trebali posvetiti poticanju na pomirenje i prevladavanju podjela, a ne njihovu raspirivanju. Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost, ali ona nije moguća ako čelnici nastave razdirati tkivo društva u zemlji šireći laži osmišljene da potpiruju strah i netoleranciju. Lekcija iz povijesti je jasna – to nije put u mir i blagostanje, nego u propast – upozorili su iz Uredu za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Iz Izaslanstva Europske unije u BiH ocijenili su neprimjerenim upućivati poruke kakve su iznijeli govornici na tribini u mjestu Nemila kod Zenice.

– Nedavni istupi dužnosnika Islamske zajednice, kojima se stanovništvo, uključujući djecu, poziva na naoružavanje kako bi spriječili “da se ponovi Gaza u Bosni i Hercegovini”, predstavlja primjer retorike kojom se podižu napetosti i negativno utječe na odnose među zajednicama u Bosni i Hercegovini. EU očekuje od svih društvenih, političkih i vjerskih lidera u Bosni i Hercegovini da djeluju na način koji promovira stabilnost i okruženje pogodno za pomirenje. Za dobrobit građana Bosne i Hercegovine, kao i u kontekstu napretka zemlje prema članstvu u EU, oni koji su na odgovornim pozicijama trebali bi biti primjer u smirivanju napetosti i izgradnji povjerenja među zajednicama i unutar njih. EU ostaje opredijeljen, i kroz EUFOR, osigurati očuvanje stabilnosti i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine – poručili su iz Odjela za komunikacije Izaslanstva Europske unije i Ureda posebnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini.

Iz Ureda visokog predstavnika ocijenili su neodgovornim istupe vjerskih predstavnika.

– U ovoj zemlji je i previše beskorisne te provokativne retorike. Sve javne osobe, uključujući i one koje predstavljaju vjerske zajednice, trebaju birati svoje riječi pažljivo i odgovorno. Neodgovorno je pozivati građane da se naoružavaju. Vrijeme je da se politički i institucionalni lideri u ovoj zemlji okrenu budućnosti i doprinesu pomirenju te prosperitetu. Njihov fokus treba biti na poboljšanju života građana, a ne na provociranju tenzija. Agresivna retorika, iz bilo kojeg izvora, kojom se poziva na nasilje ili se prizivaju mračne slike rata te time izaziva zabrinutost javnosti u cijeloj zemlji i ometa pomirenje i dijalog, potpuno je neprihvatljiva. Svi građani BiH imaju pravo osjećati se sigurno u svakom kutku ove zemlje, a naša je zajednička obveza to im i omogućiti – naveli su iz OHR-a.

Istodobno, iz Islamske zajednice su tek kratko za medije rekli kako Harun Hodžić nije imam, pa samim time nije ni zaposlenik Islamske zajednice. A bio je. I to punih deset godina. Kao što je muderris Nezim Halilović u vodstvu Islamske zajednice, gdje je voditelj Ureda za hadž. Njih dvojica su tijekom rata bili i zapovjednici IV. odnosno VII. muslimanske brigade Amije BiH, čiji su pripadnici, zajedno s mudžahedinima, počinili više ratnih zločina nad Hrvatima tijekom posljednjeg rata.

Nastavak radikalizma

Na “vjersko-domoljubnoj” tribini u Nemili kod Zenice Halilović je glorificirao borbu Palestinaca protiv Izraela. Halilović je dodao u kontekstu rata u Gazi kako su svjesni da svaki musliman koji je poginuo na Alahovu putu ide ravno u dženet (raj). Pri tome je trenutačni voditelj Ureda za hadž Islamske zajednice BiH dodao kako je Gaza danas velika opomena Bošnjacima, pozivajući ih da budu svjesni svojih potencijala “biološkog i materijalno-tehničkih sredstava (MTS)”, što je izraz koji se koristi u vojnoj terminologiji. Harun Hodžić bio je imam ratne džamije na Igmanu, a tijekom rata bio je u više postrojbi Armije BiH. Sada je angažiran i zaposlenik je Fonda Memorijala u muzeju “Tunel spasa”. – Želimo poslati jednu tešku poruku – da više nikada ni jedna Bošnjakinja neće biti silovana na ovom području. Da u našim streljanama, streljačkim klubovima, a kumovali smo ih diljem BiH, imamo puno streljačkih klubova, obučimo sve do jedno naše dijete da se bavi sportom streljaštvom. Po zakonu. Bez ikakvih ambicija da nekome prijetimo. Ali samo s jednom ambicijom, da nam se ne ponovi Gaza. U našim lovačkim udrugama istjerajte s predsjedničkih mjesta one koji “loču” alkohol, a dovedite umirovljene i razvojačene časnike Armije BiH, neka od svake lovačke družine naprave formaciju koja je spremna braniti vaše mjesto kao što brane lovočuvari – istaknuo je Hodžić.

Poziv Bošnjacima da od lovačkih i streljačkih klubova naprave vojsku

 

hms.ba / Hrvatsko nebo 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)