KORDIĆ/Situacija oko zgrade HNK Mostar je jasna od 1996. godine kada je donesen regulacijski plan

Vrijeme:3 min, 16 sec

 

„Doček Nove godine u Mostaru bit će organiziran na istom lokalitetu kao i ranijih godina, odmah uz adventski program, a ovdje se sve gleda kroz nekakvu političku prizmu pa i sam doček“, rekao je u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Naglasio je kako su u tijeku dodatni radovi koji su potrebni da se malo proširi prostor te se nada da će opravdati očekivanja novogodišnjeg dočeka. Dodao je kako se u Mostaru sve ispolitizira te da je to ono „mostarsko“ u ljudima. „Nažalost postoje oni koji dan danas pokušavaju normalne svakodnevne teme staviti u politički kontekst – iz samo njima znanih razloga. Na krivom su putu i to je loša strategija. Ljudi nisu glupi i vide tko što radi i kako se radi. Čekaju nas izbori krajem 2024. godine, pa će građani imati nekakvo mišljenje o svemu tome“, kazao je Kordić.

Rekao je kako je prostor gdje je Hrvatsko narodno kazalište centralni dio Grada Mostara. „Bilo je dosta političkih prepucavanja oko parkinga iza zgrade HNK i same izgradnje HNK-a, ali je situacija jasna jer je 1996. godine donesen regulacijski plan toga prostora koji predviđa izvjesne objekte na tom dijelu.“ Objasnio je kako su za izgradnju prve faze HNK-a osigurani novci iz Federacije BiH te kako značajno pomaže i Republika Hrvatska.

„Dobit ćemo kulturni i reprezentativni objekt u središtu Grada Mostara. Svi će građani bez obzira na naciju i vjeru biti sretni da se Mostar obogati jednim ovakvim objektom i da svi skupa uživamo u kulturnom sadržaju koji će nam priređivati“, kazao je Kordić i dodao kako je riječ o financijski zahtjevnom projektu te da bi u prvoj fazi kostur objekta trebao sljedeće godine biti vidljiv.

Kazao je kako u Mostaru ima ugostiteljskih objekata koji se ne pridržavaju propisanog radnog vremena, stvaraju buku i puštaju glasnu glazbu, a posebno u poslovnim prostorima gdje su stambeni objekti. „Jasno je propisano što se smije raditi što ne, a svjedočimo da se to krši. Grad Mostar pokušava, nekad s više uspjeha, a nekad s manje dovesti to u red. Pozivam građane da nam dojave takve stvari, da nas svakodnevno upozoravaju jer nam je važna inicijativa s terena.“

Gradonačelnik Kordić je rekao kako u zadnje tri godine niti jedna dozvola za gradnju u Mostaru nije izdata mimo regulacijskog plana. Objasnio je da se u Gradskom vijeću donose odluke kako će određeni kvart izgledati i da svaki građanin može iskazati svoje mišljenje o nekom planu te da je to način da se spriječi betoniziranje Grada kako bi bilo više parkova.

Kordić je istaknuo kako se u rekonstrukciji Ulice kralja Petra Krešimira IV., koja vodi prema Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, prvi asfaltni sloj očekuje do Božića. Dodao je kako je bilo dosta izazova tijekom radova u najprometnijoj ulici u gradu te da nije bilo hrabrosti ranije krenuti u rekonstrukciju te ulice koja datira iz austrougarskoga razdoblja.

Objasnio je kako su imali veliki izazov i tijekom radova na Južnoj obilaznici Mostara jer Vodovod nije imao adekvatnu dokumentaciju gdje se nalazi glavna vodovodna cijev koja prolazi tom prometnicom. „Građeno je dosta toga, bilo je i na crno rađeno, ima priključaka koji nisu evidentirani – jako puno problema, a izvođač radova je nespremno ušao u projekt jer nije znao što ga očekuje“, kazao je Kordić te se ispričao i dodao kako se bore da završe radove što ranije.

Kordić je naglasio kako je izgradnja sportske dvorane u Mostaru izazovan infrastrukturni projekt. „Mislim da će biti jedna od najvećih u čitavoj regiji s kapacitetom od pet tisuća sjedećih mjesta. Novac trenutno nije sporan, sporna je dinamika izvođena radova, a razlog je pomanjkanje kvalificirane radne snage. Ukoliko ne bude nekakvih dodatnih izazova pred kraj 2025. bi trebali imati završenu dvoranu.“

Upitan hoće li se kandidirati za drugi mandat na mjesto gradonačelnika rekao je kako se nije umorio od posla za Grad Mostar. „Radimo za dobrobit Grada, a građani će reći je li to bilo dobro ili ne.“

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)