BRUXELLES/Europski parlament pozvao Europsko vijeće da otvori pregovore s BiH, Ukrajinom i Modavijom

Vrijeme:54 sec

 

Zastupnici Europskog parlamenta danas su usvojili rezoluciju u kojoj pozivaju Europsko vijeće da otvori pristupne pregovore s BiH, Ukrajinom i Moldavijom te da Gruzija dobije kandidatski status.

Oni pozdravljaju interes i političku volju zemalja da se pridruže EU i napore da ispune uvjete.

Jasni rokovi

Navode da trebaju postojati jasni rokovi za zemlje kandidate, a kraj pregovora prema njihovom mišljenju trebao bi biti do kraja desetljeća.

Oni smatraju da se trebaju poštovati kriteriji iz Kopenhagena, kako bi se osiguralo da kandidati i potencijalni kandidati pokažu trajnu predanost demokraciji i vladavini prava, ljudskim pravima, poštivanju i zaštiti manjina te gospodarskim reformama.

Ističu da je zbog ruske agresije protiv Ukrajine proširenje još važnije i navode da je to “strateško ulaganje u mir i sigurnost, kao i pokretač demokracije i europskih vrijednosti širom kontinenta.”

Unutarnje reforme

U rezoluciji naglašavaju potrebu za unutarnjim reformama, koje su uporedo s procesom proširenja, kako bi se poboljšala sposobnost EU da efikasno integrira nove članice, uključujući uvođenje glasanja kvalificiranom većinom.

Za je glasalo 468 zastupnika, 99 je bilo protiv i 58 suzdržanih.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)