U STRAHU OD ISLAMISTA/Danska usvojila zakon kojim se zabranjuje spaljivanje Kurana

Vrijeme:1 min, 0 sec

 

Danski parlament usvojio je danas zakon kojim se zabranjuje spaljivanje primjeraka Kurana na javnim mjestima, nakon što su prosvjedi u muslimanskim zemljama zbog skrnavljenja svete knjige islama izazvali zabrinutost za sigurnost Danske.

U Danskoj i Švedskoj održano je niz javnih prosvjeda ove godine u kojima su antiislamski aktivisti palili ili na drugi način oštećivali kopije Kurana, što je izazvalo napetosti s muslimanima i pokrenulo zahtjeve da nordijske vlade zabrane tu praksu.

Danska je nastojala pronaći ravnotežu između ustavom zaštićene slobode govora, uključujući pravo na kritiku vjere, i nacionalne sigurnosti zbog straha da bi spaljivanje Kurana moglo izazvati napade islamista.

Domaći kritičari u Švedskoj i Danskoj tvrde da bilo kakva ograničenja kritiziranja religije, uključujući spaljivanje Kurana, potkopaje teško izborene liberalne slobode u regiji.

-Povijest će nam zbog toga oštro suditi, i to s dobrim razlogom. Ono na što se sve svodi je hoćemo li ograničenje slobode govora odrediti mi ili je to diktirano izvana – rekla je Inger Stojberg, predsjednica antiimigracijske stranke Danskih demokrata, koja se protivila zabrani, javlja Reuters.

Danska centristička koalicijska vlada tvrdi da će nova pravila imati samo marginalan utjecaj na slobodu govora i da kritiziranje vjere na druge načine ostaje legalno.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)