Šef ruske tajne službe poručio SAD-u/Ukrajina će postati drugi Vijetnam

Vrijeme:2 min, 11 sec

 

Šef vanjske obavještajne službe Rusije poručio je Sjedinjenim Američkim Državama da će potpora zapada Ukrajini pretvoriti sukob u “drugi Vijetnam” koji će predstavljati problem za SAD u narednim godinama.

Putin je prošle godine invazijom na Ukrajinu pokrenuo rat u kojemu je poginulo ili ranjeno više stotina tisuća ljudi.

Zapad je Ukrajini dao više od 246 milijardi dolara vrijedne pomoći i oružja, ali je ukrajinska protuofenziva propala te Rusija i dalje kontrolira nešto manje od petine ukrajinskog teritorija.

– Ukrajina će se pretvoriti u ‘crnu rupu’ koja će apsorbirati sve više i više resursa i ljudi, napisao je Sergej Nariškin, šef ruske Vanjske obavještajne službe (SVR), u listu SVR-a.

– U konačnici, SAD riskira stvaranje drugog Vijetnama za sebe, a svaka nova američka administracija morat će se pokušati nositi s time, dodao je.

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je da bi izravan sukob NATO-a i Rusije mogao izazvati Treći svjetski rat i opetovano je isključio mogućnost slanja američkih vojnika u Ukrajinu.

SAD je u Vijetnamskom ratu podržavao Južni Vijetnam nasuprot komunističkom Sjevernom Vijetnamu koji su podržavali Kina i Sovjetski Savez. SAD se naposljetku povukao iz Vijetnama, a dvije godine kasnije 1975. poražen je Južni Vijetnam. U ratu je SAD izgubio više od 58 tisuća vojnika.

Biden je u srijedu molio republikance za novu infuziju vojne pomoći Ukrajini.

– Ako Putin zauzme Ukrajinu, neće tu stati, rekao je Biden, predviđajući da će Putin nastaviti s napadom na saveznike SAD-a u NATO-u.

Tada ćemo, dodao je Biden, “imati nešto što ne tražimo i što danas nemamo: američke trupe koje se bore protiv ruskih trupa”.

Kremlj je pak poručio da Biden pali novac američkih poreznih obveznika u ratnoj peći.

Ruski dron pogodio ukrajinsku žitnu infrastrukturu blizu Dunava

Vozač je poginuo, a žitna infrastruktura oštećena je u napadu ruske bespilotne letjelice na ukrajinsku žitnu infrastrukturu blizu Dunava, rekao je guverner regije Odese.

Guverner je rekao da su dronovi napadali više od dva sata tijekom noći i premda je većina njih srušena, neki su prošli i oštetili zgradu za skladištenje, dizalo i kamione.

Ukrajinske dunavske luke postale su ključna arterija za goleme izvozne količine žitarica jer Rusija blokira Crno more otkako je izvela invaziju na susjednu zemlju u veljači 2022.

Moskva je u kolovozu i rujnu izvela val napada bespilotnim letjelicama na dunavsku lučku infrastrukturu, no posljednji noćni napad slijedio je nakon zatišja u takvim napadima.

Ukrajinske zračne snage priopćile su da je ukupno 18 Šehida lansirano na južnu regiju Odesu i regiju Hmjelnicki, koja je u zapadnoj Ukrajini.

Petnaest bespilotnih letjelica srušeno je raketnim sustavima protuzračne obrane i mobilnim vatrenim skupinama, priopćile su zračne snage.

 

vijesti.hrt.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)