Još nekoliko reformskih zakona za milijardu eura i početak pregovora o članstvu u EU

Vrijeme:2 min, 24 sec

 

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) – predsjedavajući Zastupničkog doma Marinko Čavara, zamjenici predsjedavajućeg Zastupničkog doma Nebojša Radmanović i Denis Zvizdić, predsjedavajući Doma naroda Kemal Ademović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić i, u ime zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Dragana Čovića, predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda Marina Pendeš – razgovarali su danas sa šefom Delegacije i specijalnim predstavnikom Europske unije (EU) u BiH veleposlanikom Johannom Sattlerom.

Veleposlanik Sattler je, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, predstavio ovogodišnji Izvještaj Europske komisije (EK) o BiH u kome je EK dala preporuku za otvaranje pristupnih pregovora s BiH nakon postizanja potrebnog stupnja usklađenosti s kriterijima za članstvo.

Ocjenjujući Izvještaj EK-a dobrim, sveobuhvatnim i uravnoteženim prikazom situacije u BiH, veleposlanik Sattler posebno se osvrnuo na napredak koji je postignut u institucijama BiH usvajanjem paketa reformskih zakona, te usklađivanjem vanjske i sigurnosne politike BiH s politikom EU.

Govoreći o postignutom napretku, koji je prepoznat u Izvještaju EK, Sattler je zahvalio vodstvu oba doma PSBiH za izravan doprinos u uspostavljanju i aktiviranju Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH i Europskog parlamenta (POSP), čime je ispunjen jedan od 14 prioriteta Europske komisije.

Istovremeno je uputio i poruku najvišim dužnosnicima Parlamentarne skupštine BiH da bi BiH u narednih nekoliko mjeseci trebala iskoristiti priliku, usvojiti nekoliko reformskih zakona i pripremiti se za odluku o otvaranju pregovora o punopravnom članstvu u EU.

Veleposlanik Sattler govorio je i o sredstvima iz Plana rasta EU za zemlje zapadnog Balkana, ističući kako je BiH već dostavila Plan reformi čije bi ispunjavanje omogućilo povlačenje sredstava iz Plana rasta i izražavajući želju da BiH povuče sredstva u iznosu od milijardu eura, što bi značajno doprinijelo snažnijem ekonomskom rastu naše zemlje.

Članovi vodstva oba doma PSBiH zahvalili su veleposlaniku Sattleru za angažman Delegacije EU u BiH i doprinos daljem kretanju BiH na europskom putu.

Istakli su da bi odluka o otvaranju pregovora predstavljala snažan poticaj za sve institucije i građane BiH, te naglasili potrebu da se, u češćim razgovorima sa dužnosnicima EU, zajedno radi na postizanju konsenzusa unutar država članica EU oko nastavka procesa proširenja na zemlje članice zapadnog Balkana.

Iznoseći impresije s Drugog političkog foruma na visokoj razini između EU i BiH, koji je 5. prosinca održan u Bruxellesu, najviši dužnosnici PSBiH kazali su kako postoji raspoloženje da se do ožujka iduće godine napravi kredibilan iskorak s ciljem otvaranja pristupnih pregovora o članstvu BiH u EU.

S tim u vezi, kazali su kako bi zaustavljanje europskog puta BiH imalo negativne efekte na raspoloženje građana BiH, te otvorilo prostor za utjecaje drugih u zemljama zapadnog Balkana.

Izražavajući uvjerenje da BiH i zapadni Balkan, kako je rečeno, predstavljaju unutarnje dvorište EU i da neće ostati u europskoj čekaonici, članovi vodstva oba doma PSBiH apelirali su na pozitivan i uravnotežen pristup svih članica EU u vezi s nastavkom procesa proširenja i daljim kretanjem BiH na putu ka članstvu u EU.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori