GALIĆ O NEZAKONITOM IMENOVANJU GENERALA/Nakon odgovora Komšićeva ureda preostaje samo da se uključi Tužiteljstvo BiH

Vrijeme:2 min, 58 sec

 

Zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine, Slaven Galić, uputio je javnosti, ali i najvišim diplomatskim tijelima u BiH dopis u kojem ukazuje na drastično kršenje zakona i procedura propisanih Zakonom o obrani BiH i Zakonom o službi u OS BiH pri imenovanju generala u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, javlja Hrvatski Medijski Servis

Nakon Galićevog dopisa, oglasio se ured člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića. na što je reagirao zamjenik ministra Galić.

Komšićev ured poziva se na članak 12. točke i), j) i k) Zakona o obrani BiH kojim su propisane nadležnosti Predsjedništva BiH oko imenovanja, promicanja i smjenjivanja generala u Oružanim snagama BiH, ističući da je imenovanje generala isključiva nadležnost Predsjedništva BiH.

-Rječ isključivo u hrvatskome jeziku znači samo, jedino, exskluzivno, što znači da u ovome slučaju članak 12. Zakona o obrani BiH isključuje sve ostale članke Zakona o obrani BiH koji uključuju Ministarstvo obrane BiH u proces imenovanja generala, kaže Galić i pojašnjava da se radi o članku 15. točke g) navedenoga Zakona temeljem kojega Ministar obrane Bosne i Hercegovine predlaže postavljenje, promicanje i smjenu generala.

Jedan članak, ističe Galić, zakona ne može isključivati drugi članak istoga zakona.

Komšićev ured navodi da General Stojčić nije imenovan zato što nema odgovarajuću školsku spremu.

Ovdje se, naglašava Galić, radi o apsurdu.

-General Stojčić je već general, kako i sam Komšićev ured tvrdi. Istoga nije trebalo imenovati jer je već imenovan. U vrijeme predsjedničkih mandata Željka Komšića i to od 2010. godine do 2018. godine Marko Stojčić je bio general. Tada taj isti Ured nije dovodio u pitanje stručnost generala Stojčića. I u tome razdoblju general Stojčić je premještan i postavljan od strane Predsjedništva, jedina razlika je što je tada sve odrađeno po Zakonu o obrani BiH, uvažavajući prijedlog Ministra obrane. U tome vremenu Komšićev ured očito nije imao svoga kandidata, primjećuje zamjenik ministra obrane BiH.

Komšićev ured, dodaje Galić, nije dao odgovor zašto isključuje primjenu članka zakona kojega su prekršili (članak 15. točke g) Zakona o obrani BiH)? Zašto su postavili brigadira Martina Propadala na mjesto generala ako se nije našao u dostavljenom prijedlogu Ministarstva obrana, pita se doministar Galić i konstatira kako se radi o nezakonitom činu.

Galić postavlja i pitanje kako se uopće našlo ime Martina Propadala pred članovima Predsjedništva ako nije zakonito predložen od strane Ministarstva obrane. To je, ističe, pitanje za Tužiteljstvo BiH.

Galić pita i zašto su smijenili i umirovili generala Marka Stojčića ako to nije bio prijedlog Ministra obrane?

U odgovoru iz Ureda Željka Komšića naveli su da je Stojčić ispunio uvjete za umirovljenje.

Članak 48.stavak (2) Zakona o službi u OS BiH propisuje uvjete za starosnu mirovinu te nalaže da se izuzetno, na prijedlog ministra Obrane, osoba koja ima čin generala, bez obzira na godine starosti i godine mirovinskog staža može umiroviti.

I u ovome slučaju, napominje Galić, izostao je prijedlog Ministra te je ponovno prekršen članak zakona.

-Postavlja se pitanje jeli na snazi potpuno bezvlašće u kojem se svatko može predlagati generale članovima Predsjedništva BiH kršeći zakonske odredbe. U dostavljenom odgovoru od strane Ureda Željka Komšića evidentno je da isti nisu niti pokušali demantirati povredu članaka Zakona o obrani i Zakona o službi u OS BiH. Isti su samo proširili svoje nadležnosti dodavanjem riječi isključivo koju Zakon o obrani BiH ne prepoznaje. Ponovno postavljam pitanje je li ovim činom potpuno stavljen izvan pravne snage Zakon o obrani BiH i Zakon o službi u OS BiH. Poslije ovakvog odgovora od strane Ureda Željka Komšića preostaje samo da se uključi Tužiteljstvo BiH i formira predmet, zaključuje zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)