Dosje Qatargate: Stotine procurjelih dokumenata otkrivaju razmjere korupcijskog skandala u EU

Vrijeme:8 min, 19 sec

 

Dokazi iz istrage Europskog parlamenta o korupciji pokazuju više od 300 navodnih pokušaja manipulacije demokracijom u EU-u. Prenosimo danas objavljeni tekst europskog segmenta američkog medija POLITICO, o golemom korupcijskom skandalu koji je potresao EU-u. Autori su Elisa Braun, Gian Volpicelli i Eddy Wax, a tekst objavljujemo u cijelosti kako slijedi:

Ogromna zaliha procurjelih dokumenata iz policijske istrage najvećeg slučaja korupcije koji je pogodio EU u desetljećima – u koje je POLITICO imao uvid – otkriva puni opseg skandala Europskog parlamenta o novcu za utjecaj.

Dosjei sugeriraju da su tijekom četiri godine ključni osumnjičenici, uključujući bivšeg zastupnika u Europskom parlamentu Piera Antonia Panzerija i njegovog pomoćnika Francesca Giorgija, pomno bilježili navodne pokušaje manipulacije Parlamentom, najistaknutijim demokratskim tijelom EU-a, i širim političkim raspravama.

Njihovi osumnjičeni platitelji u Kataru, Maroku i Mauritaniji potrošili su oko 4 milijuna eura za posao, prema tvrdnjama u spisima.

Skandal je prvi put izašao na vidjelo prije točno godinu dana ovog tjedna, kada su Panzeri, Giorgi i druge ključne osobe uhićene u nizu dramatičnih racija koje su uključivale vreće novca i jezive priče o stranom uplitanju u srce demokracije EU.

Radnje zabilježene u dokumentima uključuju neke sa značajnim utjecajem na funkcioniranje Europske unije — kao što je planiranje poništavanja šest parlamentarnih rezolucija kojima se osuđuje stanje ljudskih prava u Kataru i rad na postizanju sporazuma o bezviznom režimu između Dohe i EU-a. .

No operacije bi mogle biti i sitne: Giorgi je jednom primijetio da je svaki primjerak neugledne knjige o Kataru koji se mogao pronaći u Parlamentu marljivo “uništen”.

Među datotekama koje je POLITICO vidio bila je proračunska tablica s osam kartica na Giorgijevom prijenosnom računalu, zaplijenjena u njegovu stanu u Bruxellesu, s popisom stotina utjecajnih aktivnosti koje je mreža navodno provodila između 2018. i 2022. godine.

U tablici je evidentirano više od 300 radova za koje su osumnjičenici dobivali pozamašne honorare. Navodno su svoje ciljeve postizali pomoću mreže suradnika koji su radili unutar Sabora, a koje su prema dosjeima nazivali svojim “vojnicima”.

Do sada su u istrazi četiri sadašnja i bivša zastupnika Europskog parlamenta uhićena pod preliminarnim optužbama za korupciju, pranje novca i članstvo u kriminalnoj organizaciji. Među osumnjičenicima su Panzeri, Giorgi i Eva Kaili, Giorgijeva partnerica i ugledna briselska zvijezda koja je smijenjena s uloge potpredsjednice Parlamenta kada je skandal izbio.

Dok istražitelji sumnjaju da su Panzeri i njegova mreža manipulirali parlamentom u ime Katara i drugih država, dokumenti sugeriraju da su također pokušavali iskoristiti nedostatak znanja stranih dužnosnika o demokraciji u EU.

Giorgi je rekao policiji da bi on i njegov šef ponekad govorili svojim nadređenima o operacijama na koje nisu imali praktičnog utjecaja, budući da je Panzeri pogrešno predstavljao opseg svoje moći da oblikuje rad parlamenta, prema dokumentima.

“Oslanjalo se na neznanje o tome kako parlament funkcionira”, rekao je Giorgi u izjavama policiji.

Osoba upoznata s Giorgijevom pravnom obranom, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekla je da “nije vjerodostojno” smatrati proračunsku tablicu dokazom aktivnosti utjecaja. Umjesto toga, rekla je osoba, popis je osmišljen kako bi se “pojačao” imidž Panzerija kod njegovih klijenata.

Bilo da se radi o zapisu o stvarnom djelovanju utjecaja ili samo alatu za napuhavanje računa, unosi u proračunsku tablicu nude jedinstven uvid u rad stroja utjecaja koji su izgradili i vodili Panzeri, Giorgi i njihovi navodni suučesnici, sve do policijske istrage u prosincu 2022. sve je naglo završila. Dokumenti također postavljaju pitanja o tome kako su takve operacije utjecaja mogle proći nezapaženo tako dugo.

Dok se europski čelnici suočavaju s sramotnom obljetnicom skandala koji je izbio 9. prosinca prošle godine, otkrića sadržana u dosjeima Qatargate ponovno će etičke standarde EU-a podvrgnuti intenzivnom ispitivanju.

Navodne operacije uključivale su:

Velika stvar
* Radeći za Katar, Giorgi i Panzeri gradili su jednu veću nagradu: osigurati da Doha sklopi sporazum o bezviznom putovanju s EU-om. Dogovor je dobio bitno zeleno svjetlo u parlamentarnom odboru za građanske slobode u prosincu 2022., nekoliko dana prije nego što su Giorgi i Panzeri uhićeni. Konačno glasovanje o dogovoru je stavljeno na čekanje otkako je izbio skandal.

Pobjeda ulazi u proračunsku tablicu. Drugi dokumenti iz Giorgijevog prijenosnog računala otkrivaju da je katarcima namjeravao predložiti dva “akcijska plana” u kojima je detaljno navedeno kome se obratiti i gdje izvršiti pritisak kako bi osigurali sporazum o vizama.

* Preduvjet za postizanje sporazuma o vizama, tvrdili su Giorgi i Panzeri, bio je sprječavanje pokušaja nekih zastupnika u Europskom parlamentu da osude Katar zbog njegovog odnosa prema radnicima migrantima i novinarima. U svojoj proračunskoj tablici Giorgi pripisuje zasluge za “neutraliziranje” šest parlamentarnih rezolucija koje osuđuju Katar između lipnja 2021. i studenog 2022. Parlament je, međutim, na kraju donio rezoluciju kojom se kritizira stanje ljudskih prava u Kataru 24. studenog 2022.

Manipuliranje parlamentarnim saslušanjima
* Pripreme Katara za Svjetsko prvenstvo u nogometu bile su predmet intenzivnih kritika zbog navodnog iskorištavanja radnika migranata. Giorgijeva proračunska tablica hvalila se da su “promijenili narativ u parlamentu” o tom pitanju, tijekom saslušanja u odboru u travnju 2021. na kojem se pojavio katarski dužnosnik.

* U veljači 2020. osumnjičenici su pripremili detaljne bilješke za nastup katarskog ministra vanjskih poslova u vanjskopolitičkom odboru Parlamenta. Također su osigurali nazočnost određenih europarlamentaraca “za ciljana pitanja”.

Politički napadi na katarske suparnike
* Jedna operacija u 2021., na primjer, bila je usmjerena na imenovanje višeg policijskog dužnosnika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Nasera Al-Raisija, za novog predsjednika Interpola. Odnosi između Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata, njegovog susjeda u Zaljevu, bili su opterećeni, s diplomatskim vezama prekinutim između 2017. i 2021. Poput mnogih političara i nevladinih organizacija u to vrijeme, Panzerijeva prijateljica, europarlamentarka Maria Arena, pozvala je zemlje EU da se odupru Al-Raisijevoj nominaciji. Panzeri i Giorgi preuzeli su zasluge za Arenino pismo, iako je nejasno je li ona znala da to čine. Arenin odvjetnik rekao je za POLITICO da ona nije optužena u sklopu policijske istrage i odbio je dalje komentirati.

* Još jedna operacija bila je usmjerena na Saudijsku Arabiju, koja je prekinula diplomatske i gospodarske odnose s Katarom. Panzeri i Giorgi naplatili su Kataru paket akcija uključujući niz tweetova i filmskih projekcija u vezi s ubojstvom saudijskog kolumnista Jamala Khashoggija, oštro osuđujući odgovornost Rijada za ubojstvo.

Maroko i Mauritanija
* Kada je riječ o obrani Maroka, Panzeri i Giorgi ponosili su se donošenjem parlamentarne rezolucije protiv Alžira, za koju su rekli da će koristiti Maroku.

* Tim se također pohvalio da je sklopio “umjereniji tekst” o rezoluciji koja je kritizirala Maroko zbog načina na koji je postupao s migracijskom krizom 2021. Rezolucija je osudila Maroko zbog ublažavanja graničnih kontrola i dopuštanja da 8000 migranata, uključujući djecu bez pratnje, prijeđu na španjolski teritorij tijekom spor s madridskom vladom.

* Prema dokumentima, glavni cilj Mauritanije bio je poboljšati svoju sliku u javnosti. Giorgijeva proračunska tablica sugerirala je da je skupina radila na pokušaju da spriječi aktivista protiv ropstva, koji je stekao neprijatelje u mauritanskoj vladi, da osvoji prestižnu nagradu EU-a Saharov za ljudska prava.

Otkrića uključena u dosjee Qatargate vjerojatno će ponovno pokrenuti raspravu u parlamentu o tome je li zakonodavno tijelo samo učinilo dovoljno da osigura da se slične operacije više ne ponove. Dok je parlament uveo strože procedure kao odgovor na skandal, mnogi u Bruxellesu smatraju reforme u najboljem slučaju polovičnima.

“Ovi nam dokumenti pokazuju da je ovo bio trajan, višegodišnji napor da se podlo utječe na parlamentarne procedure”, rekao je Nick Aiossa, vršitelj dužnosti direktora Transparency International EU. “To se događalo godinama s više ljudi, a nije otkriveno. Dakle, što još ima tamo?”

“Reakcija parlamenta bila je slaba, oskudna i sigurno ne govori o težini skandala koji se dogodio prošlog prosinca”, dodao je Aiossa.

Daniel Freund, njemački zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu, izjavio je reagirajući na POLITICO-ovu istragu: “Čini se da je shema puno veća od onoga što smo do sada saznali.”

Rekao je da je glavni problem to što Sabor nije proveo internu istragu o utjecaju navodnih operacija utjecaja na njegovo demokratsko djelovanje i odluke.

Freund je rekao: “Čini se da možete kupiti ili barem utjecati na određene odluke u Parlamentu, ili u najmanju ruku postoje neki bivši zastupnici koji pokušavaju natjerati sve da vjeruju da možete i prodaju to kao proizvod.”

“Postaje sve jasnije da je mogao postojati niz postupaka [u parlamentu] koji su u najmanju ruku dovedeni u pitanje”, rekao je Freund. “Sada je potreban odgovarajući proces unutar Sabora, da vidimo [je li ovo] samo napuhano sranje od njih dvoje … ili je stvarno? Je li bilo utjecaja na neki od tih postupaka? Moramo li preispitati neke odluke?”

Glasnogovornik parlamenta rekao je da ta institucija ne može provesti internu istragu o potencijalnim kriminalnim aktivnostima. “Ali može u potpunosti i brzo surađivati ​​s nadležnim tijelima i to je ono što smo učinili”, rekao je glasnogovornik. Predsjednica parlamenta Roberta Metsola “osobno je omogućila istragu” tako što je bila “prisutna kućnim pretresima dvoje belgijskih zastupnika u Europskom parlamentu (u prosincu 2022. i srpnju 2023.) kako to zahtijeva belgijski ustav, nešto bez presedana u povijesti EP-a”, dodao je glasnogovornik. .

Nakon prvih optužbi za korupciju, Metsola je predstavila 14 mjera za jačanje zaštitnih zidova parlamenta i povećanje transparentnosti. Zakonodavno tijelo također se pridružilo belgijskom pravnom slučaju kao građanski tužitelj kako bi se “otkrilo je li bilo kakva šteta učinjena proračunu EP-a u bilo kojoj od aktivnosti i povratilo novac”, rekao je glasnogovornik.

Marokanski ministar vanjskih poslova, koji je ranije zanijekao umiješanost te zemlje u skandal, nije odgovorio na višestruke zahtjeve POLITICO-a za komentar. Katar je odbacio optužbe da se miješao u demokraciju EU. Mauritanija nije odgovorila na nekoliko pitanja poslanih e-poštom o svojoj navodnoj umiješanosti u shemu.

Kaili je negirao sve nedjela. “Istraga pokazuje da gospođa Kaili nikada nije govorila u korist Maroka ili Mauritanije”, rekao je Kailiin odvjetnik Michalis Dimitrakopoulos u e-poruci POLITICO-u. “Prema dokumentima iz istrage, belgijske tajne službe istaknule su da nema dokaza da je gospođa Kaili bila uključena u mrežu, niti da je primila bilo kakav novac.”

Panzeri je priznao krivnju u nagodbi koju je sklopio s vlastima, a koja je objavljena u siječnju. Giorgi je priznao svoju umiješanost u prijevare, prema dosjeima u koje je POLITICO imao uvid. Odvjetnici dvojice muškaraca odbili su komentirati ovaj članak.

 

geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)