KOŽUL ZA “KOMPAS” “Bećirović je građanski etno-nacionalist koji nema empatiju prema hrvatskim žrtvama iz bošnjačko-hrvatskog sukoba”

Vrijeme:2 min, 24 sec

 

„Denis Bećirović je građanski etno-nacionalist. Nikada od njega nismo čuli nikakvu empatiju prema bilo kojoj hrvatskoj žrtvi iz vremena bošnjačko-hrvatskoga sukoba. Prije Vukovara mogao je posjetiti Križančevo selo, Uzdol, Doljane, Trusinu…“, rekao je u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član Zajedničkog povjerenstva za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije Predrag Kožul.

Kazao je kako su Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 32. obljetnica Hrvatske zajednice Herceg-Bosne obilježeni dostojanstveno i s pijetetom kako i zaslužuje taj datum. „Nije mi mrsko što je legitimni bošnjački član Predsjedništva BiH Bećirović bio u Vukovaru. Znajući i političke stavove predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o Bosni i Hercegovini siguran sam da mu je u šetnji imao prilike ubaciti nekoliko buba koje može ponijeti u BiH.“

Osudio je ubojstvo hrvatskog povratnika Marka Mišića iz Dervente poručivši kako je to i političko i sigurnosno pitanje. „Iz HNS-a smo na sjednici Zastupničkog doma podnijeli inicijativu da se ovaj čin brutalnog ubojstva najoštrije kazni, ali nismo dobili potporu u Parlamentu. Nedostajala je entitetska većina iz RS-a, ali ni kolege iz Federacije nas nisu podržale pod izlikom da nije dobro da takve inicijative budu upućene na jedan slučaj“, kazao je Kožul i dodao kako se i jedan dio kolega iz sarajevske Trojke nije složio s inicijativom.

„Relativno je mali broj Hrvata povratnika u RS-u, a ovo ubojstvo jedan je od tih razloga. Trebamo pokušati, unutar nadležnosti Parlamenta smanjiti pritisak na povratnike bilo koje nacionalnosti, iz bilo kojeg naroda – to ja naš interes“, naveo je Kožul.

Rekao je kako se nada da grafiti koji su ovih dana bili ispisani u sjevernom dijelu Mostara, gdje živi hrvatska povratnička populacija, nisu povezani s političkim strankama u HNŽ-u. „To je loša poruka za suživot u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Počinitelje treba evidentirati, kazniti i osuditi.“

Kožul je naglasio kako oni koji su sudjelovali na stranim ratištima u redovima ISIL-a, a sudilo im se u BiH imaju blage kazne. „Gledajući statističke podatke njih ima i u zemljama u okruženju, ali BiH odudara jer dobivaju simbolične kazne i ide se na socijalizaciju tih ljudi. Pravosuđe je prema njima blagonaklono. Treba inzistirati na najoštrijem kažnjavanju.“

Kožul je istaknuo kako ilegalne migrante treba vratiti u Afganistan, Irak, Bangladeš, Iran, Egipat, Tunis, Alžir i Maroko te da je u tijeku procedura o potpisivanju sporazuma o njihovom povratku.

Kazao je kako se u zadnjih godinu dana, od kada je formirano Vijeće ministara BiH, u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji više inzistira na profesionalizaciji. „Manji je problem bio što je na čelu agencije bio čovjek koji nije imao odgovarajuću stručnu spremu. Daleko veći problem je bio što je ta agencija bila privatizirana od jedne političke stranke“, kazao je Kožul i dodao kako je dosta toga urađeno te da je to agencija koja je u postojećim odnosima jako bitna.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)