Opća skupština UN-a pozvala cijeli svijet na olimpijsko primirje

Vrijeme:1 min, 38 sec

 

Opća skupština UN-a pozvala je u utorak sve zemlje svijeta na poštovanje tradicionalnog “olimpijskog primirja” u povodu Olimpijskih igara u Parizu sljedećeg ljeta, što je simbolična rezolucija koju je Rusija kritizirala, osuđujući “političko miješanje” u sport.

Rezolucija usvojena sa 118 glasova za, niti jednim protiv i dva suzdržana (Rusija i Sirija), poziva zemlje članice da se “poštuju olimpijsko primirje pojedinačno i kolektivno” od sedmog dana prije početka Olimpijskih igara u Parizu (26. srpnja do 11. kolovoza 2024.) i do sedmog dana nakon završetka Paraolimpijskih igara (28. kolovoza do 8. rujna).

U tekstu koji je pripremila Francuska također se naglašava “važnost suradnje između država članica za primjenu vrijednosti olimpijskog primirja u cijelom svijetu”.

– Ne sjećam se svijeta koji se suočava s toliko sukoba, podjela, polarizacije, komentirao je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach u UN-u, pozivajući na “slanje nedvosmislene poruke svijetu -da možemo doći zajedno čak i u vremenima ratova i kriza.”

– Igre imaju izuzetno inspirativnu vrijednost kao primjer jer pokazuju što nam je zajedničko, a ne ono što nas dijeli, dodao je Tony Estanguet, šef Organizacijskog odbora za Olimpijske igre u Parizu.

Nadahnuto starogrčkom tradicijom “ekecheiria” koja je zahtijevala prekid svih neprijateljstava tijekom antičkih Olimpijskih igara, ovo “primirje” ponovno je uveo UN 1993. godine, nakon inicijative MOO-a. Općenito se usvaja konsenzusom svake dvije godine prije Zimskih i Ljetnih igara, ali se ne poštuje uvijek.

Stoga MOO smatra invaziju Rusije na Ukrajinu u veljači 2022. kršenjem olimpijskog primirja povezanog s Olimpijskim igrama 2022. u Pekingu te je stoga preporučio međunarodnim federacijama da zabrane njihova natjecanja na ruskom tlu i da zabrane bilo koji službeni ruski simbol – himnu i zastavu.

Rusija je osudila ono što smatra “diskriminacijom”, kao i rezoluciju usvojenu u utorak.

– Postoji opasna tendencija političkog uplitanja u sport i njegovog korištenja kao instrumenta političkog pritiska, rekla je zamjenica ruskog veleposlanika pri UN-u Marija Zabolotskaja, nazvavši ograničenje sudjelovanja ruskih sportaša na međunarodnim natjecanjima “vrhuncem licemjerja i cinizma”.

 

Vrisak.info / /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)