KRIŠTO: Postoji odluka da se BiH integrira u NATO, nastavit ćemo surađivati

Vrijeme:1 min, 26 sec

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg sastao se danas u Sarajevu s predsjedateljicom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto.

Krišto je nakon sastanka istaknula da je s glavnim tajnikom NATO-a razgovarala o pitanjima od zajedničkog interesa, a koja su vezana za stabilnost i sigurnost u BiH i regiji.

– Suradnja s NATO-om nama pruža priliku za unapređenje sigurnosti i jačanja obrambenih kapaciteta, kroz učešće u mirovnim misijama gdje unapređujemo sposobnost naših oružanih snaga. Upravo ti elementi omogućavaju da odgovorimo na izazove prijetnje kao što su terorizam i organizirani kriminal – izjavila je Krišto.

Naglasila je da suradnja s NATO-om izravno utječe na modernizaciju institucija i procesa u BiH, kao i na provođenje društvenih reformi.

Naglasila je da postoji odluka da se BiH integrira u NATO, što bi našoj zemlji dalo priliku da se integrira u europske strukture, a što je ključno za njenu stabilnost i prosperitet.

Krišto je zahvalila Stoltenbergu na paketu pomoći institucijama i vlastima Bosne i Hercegovine radi jačanja bh. obrambenih kapaciteta, u vrijednosti između 48 i 53 milijuna eura.

– Odnosi se na devet projekata iz oblasti obrambenog sektora i tri projekta iz oblasti sigurnosnog sektora. Projekti se mogu implementirati u narednih pet godina. Nastavit ćemo raditi na poboljšanju suradnje s NATO-om, što podrazumijeva rad na izradi programa reformi, što je jedan od prvih zadataka od kako se konstituirala Komisija za suradnju s NATO-om – izjavila je Krišto.

Kako je kazala, BiH će na taj način uskladiti obveze s obvezama NATO članica.

Poručila je da će se u BiH aktivno raditi na uspostavljanju konsenzusa kada je u pitanju suradnja s NATO-om, što se podudara s osiguranjem mira, stabilnosti i sigurnosti u BiH i regiji.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)