BIDEN DANAS SLAVI 81.ROĐENDAN/Pada, posrće i rukuje se sa zrakom, većina Amerikanaca smatra da je prestar za drugi mandat

Vrijeme:3 min, 22 sec

 

Koliko god se o tome šalio ili to pokušavao predstaviti kao znak svoje mudrosti, američki predsjednik Joe Biden, koji danas slavi svoj 81. rođendan, dobro zna da mu je dob ujedno i glavni hendikep godinu dana prije predsjedničkih izbora 2024.

Biden je u nedavnom govoru radnicima u automobilskoj industriji ismijao zabrinutost njegovom fizičkom spremom i mentalnom oštrinom. Kad je netko za vrijeme njegovog govora pao, najprije je upitao: “Je li sve u redu?” a potom dodao: “Želim da novinari znaju da to nisam bio ja”.

Demokrat Biden već je najstariji predsjednik u američkoj povijesti, a osvoji li drugi mandat, što bi on želio, imat će 86 godina kad napusti Bijelu kuću. Prema svom posljednjem sistematskom pregledu u veljači, Biden je dobra zdravlja, no glasati za njega znači i kladiti se na to da će tako biti do kraja eventualnog drugog mandata.

Većina Amerikanaca smatra da je prestar za drugi mandat

Međutim, ankete pokazuju da takva oklada ne oduševljava Amerikance. Nedavno istraživanje koje je u šest američkih saveznih država proveo institut Siena, a objavio New York Times, otkrilo je da 71 posto glasača smatra da je Biden prestar da bi bio predsjednik.

Svega 39 posto misli isto o bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu, koji sa svojih 77 isto nije “piletina”. Ipak, odnedavno se i mentalne sposobnosti republikanca, favorita u utrci za nominaciju svoje stranke, sve više dovode u pitanje. Bivši glavni strateg demokrata David Axelrod je vidjevši rezultate ankete pozvao Bidena da se zapita “kandidira li se iz osobnog ili državnog interesa”.

Usredotočiti se na dob nije pošteno, smatra Stuart Jay Olshansky, koji na sveučilištu Illinois proučava dugovječnost. “Starenje više nije isto kao i prije. Veliki dijelovi stanovništva koji dožive svoje osmo desetljeće su u potpunosti sposobni biti predsjednikom ili raditi što god žele”, rekao je Olshansky za AFP.

Prije izbora 2020., Joe Biden je smanjio broj svojih putovanja zbog pandemije. No, ovaj će put morati proputovati Ameriku dok preuzima sve veće predsjedničke odgovornosti. Iako ga njegov liječnik opisuje kao “snažnog”, nedvojbeno je da Bidenov izgled odgovora njegovoj dobi.

Kraće stubište na ulasku u zrakoplov

Hod mu je veoma ukočen, glas često slabašan te ga je teško čuti, a govor mu je inače bio nerazgovijetan. Biden sada u predsjednički zrakoplov Air Force One ulazi kraćim stubištem, umjesto nestabilnijim, ali većim stepenicama, koje mu omogućuju da pozira pri vrhu.

Kamere su u više navrata snimile Bidena kako pada i posreće. Tako se u lipnju ove godine spotaknuo i pao nakon što je podijelio posljednju diplomu na svečanosti dodjele diploma na Akademiji američkih zračnih snaga. U veljači je više puta posrnuo dok se penjao stepenicama aviona na odlasku iz Varšave. Prošle godine je pao s bicikla dok je pokušavao sići s njega.

U više navrata je djelovao dezorijentirano. U travnju prošle godine se društvenim mrežama širila snimka Bidena s jednog događanja u Greensborou u Sjevernoj Karolini. Američki predsjednik završio je govor, a potom ispružio ruku kao da će se rukovati s nekim. Problem je što tu nije stajao apsolutno nitko.

“I Trump i Biden su superseniori”

“Čini se da je mnogo ljudi usredotočeno na moju dob. Razumijem, vjerujte mi”, rekao je američki predsjednik u rujnu na sastanku s donatorima Demokratske stranke. U više navrata je u šali izjavio da ima 800 godina. Na sastanku s 37-godišnjim čileanskim predsjednikom Gabrielom Boricem, Biden se našalio: “Moj jedini problem s vama jest što ste premladi”.

No, također redovito tvrdi da mu je dob jamac “mudrosti” za pitanja američkog političkog života i previranja u svijetu. Zbog genetskih razloga, Biden i Trump su vjerojatno takozvani “superseniori”, što je termin koji istraživači koriste kako bi opisali ljude koji ostaju sposobni u veoma poznoj dobi, vjeruje Olshansky.

On tvrdi da je otkrio da za američke predsjednike “biološko vrijeme prolazi sporije” nego za ostatak stanovništva.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)