Nevjerojatno –  Stevandić pisao predsjednici njemačkog Bundestaga: Pozovite Christiana Schmidta natrag u Njemačku, progoni Dodika

Vrijeme:4 min, 9 sec

 

Predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić uputio je danas službeno pismo predsjednici Bundestaga Berbel Bas (SPD), u kojem je ‘detaljno informira’ o statusu visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta u BiH a koji, kako on ističe, nije imenovan za visokog predstavnika suglasnošću Vijeća sigurnosti.

U pismu Stevandić izražava “ozbiljnu zabrinutost zbog Schmidtovog miješanja u unutarnje političke odnose BiH” te poziva predsjednicu Bundestaga da, “u cilju zaštite osnovnih demokratskih principa i međunarodnog prava, pozove Christiana Schmidta natrag u Njemačku.

Stevandić na pismu ističe kako se obraća “u svezi s ponašanjem njamčkog državljanina, gospodina Christiana Schmidta i njegovog statusa u BIH” te ju poziva da, kako navodi, “s obzirom na ozbiljnost situacije i potencijalno negativne reperkusije, što prije gospodina Christiana Schmidta vrati natrag u Njemačku”.

“Neprijatno smo iznenađeni pokušajima njemačkog državljanina, gospodina Schmidta, da se bez ikakvog odgovarajućeg zakonskog mandata ili ovlasti miješa u unutarnje odnose, narušava Daytonski mirovni sporazum, i izaziva ozbiljnu štetu narodima i entitetima u Bosni i Hercegovini. Shodno tome, visoko bismo cijenili Vaš angažman kojim bi se stavila točka na ovo neprihvatljivo miješanje u unutarnje političke odnose u našoj zemlji, kao i na stav gospodina Schmida, čiji su pokušaji intervencija u pravosudni sustav ozbiljno narušili odnose unutar Bosne i Hercegovine”, piše, između ostaloga, Stevandić u pismu Bas.

On podsjeća kako je “šest visokih predstavnika imenovano suglasnošću Vijeća sigurnosti, sedmi je imao isključivo saglasnost u nacrtu koji nije usvojen, dok samo jedan nije dobio suglasnost Vijeća sigurnosti kroz rezoluciju” te da Schmidt nije imenovan i nema ovlasti, ali da se “predstavio se kao visoki predstavnik, dajući naredbe i ponašajući se kao da ima pravo na tu funkciju”.

“Svjestan činjenice da njegova funkcija nije ni potrebna, gospodin Schmidt je najavio da sebe smatra posljednjim visokim predstavnikom. S drskošću koja bi se mogla mjeriti sa „après moi, le déluge“ namjerno je otišao korak dalje i počinio kazneno djelo, odnosno, nametnuo je izmjene i dopune Kaznenog zakona BiH što je isključiva nadležnost Parlamentarne skupštine BiH. Ova radnja je u krucijalnoj nedosljednosti sa potpisanim Daytonskim mirovnim sporazumom, a gospodin Schmidt je ovim pokazao da ga nije briga za buduće implikacije njegovih brutalnih djela prema narodu Bosne i Hercegovine”, navodi dalje Stevandić.

Potom ističe kako je “u ovom trenutku gospodin Schmidt svoje napore usmjerio na progon izabranog predsjednika Republike Srpske. Poticao je institucije Bosne i Hercegovine da pokrene kazneni postupak i procesuira predsjednika Republike Srpske. Drugim riječima, strani, u ovom slučaju njemački državljanin, koji nezakonito traži neograničenu moć upravljanja BiH, djeluje protiv legalno izabranih i imenovanih dužnosnika koji su jednostavno obavljali formalne aktivnosti koje su po zakonu trebali obavljati”.

Stevandić potom naglašava kako je to “neprihvatljiv napad na suverenitet i demokratski ustavni poredak BiH i odbacivanje vladavine prava”, te da ga je “potrebno odmah zaustaviti”. Ističe kako Schmidt nema iskustva za odnose na Zapadnom Balkanu, diplomatsko znanje i “osjetljivost za tešku povijest BiH”, da je zloupotrijebio demokraciju i ljudska prava u jednoj europskoj zemlji, te da destabilizira BiH svojim neodgovornim postupcima i proizvodi umjesto da rješava krize.

“Uvjeren sam da kao izabrani predsjednica Bundestaga shvaćate ozbiljnost ove situacije i njene implikacije. Takođe bih istakao, da bi ignoriranje i prekoračenje volje naroda, neovlašteni i destruktivni postupci gospodina Schmidta mogli izazvati ozbiljne i ekstremne reakcije u našem vrlo delikatnom i krhkom regiji”, svojevrsna je prijetnja koju Stevandić navodi u svom pismu predsjednici Bundestaga.

On pri tom navodi i kako Schmidtom nisu zadovoljni ni Bošnjaci, a ni Hrvati.

“Takođe, pripadnici druga dva konstitutivna naroda su svojim prosvjedima, odnosno, izjavama njihovih najviših dužnosnika jasno izrazili svoje protivljenje postupcima gospodina Schmidta. Što-više, pokušaji gospodina Schmidta da, dok je obavljao visoke dužnosti u svojoj zemlji, rehabilitira pilota zloglasne Legije Kondor, tijekom čijeg bombardiranja je samo u Španjolskoj ubijeno na tisuće civila, a za što je dobio najviša nacistička odlikovanja, za Srbe i građane Republike Srpske uopće, koji su najviše stradali od nacističke i ustaške okupacije, trebalo bi biti više nego dovoljan razlog da se gospodin Schmidt diskvalificira za obavljanje bilo koje službene dužnosti”, piše Stevandić u svom pismu ne spominjući odlikovanja od RS-a prema ruskom predsjendiku Vladimiru Putinu, kao i naklonost istaknutih dužnosnika RS-a pripadnicima Ravnogorskog četničkog pokreta.

Stevandić je u pismu i jasno “označio” područje Schmidtovog djelovanja riječima kako “Šchmidt ni pod kojim uvjetima ne bi trebao obavljati službenu dužnost, naročito na prostorima na kojima žive Srbi”, a pri tom priznaje i visoku ekonomsku ovisnost RS-a od njemačkih investicija.

“Dijeleći zajedničke ljudske, kulturne i civilizacijske ideale, Republika Srpska visoko cijeni čvrste odnose s Njemačkom, posebno na demokratskom i ekonomskom planu. Republika Srpska doprinosi više od 41% privrede BiH koja je suštinski povezana s Njemačkom, gdje pola milijuna Srba živi kao lojalni i odani građani koji doprinose njemačkom društvu”, navodi u svom pismu Stevandić, pozivajući Bas da Schmidta vrati natrag u Njemačku.

Podsjetimo da je Stevandić od srpnja ove godine pod američkim sankcijama, zajedno s predsjednicom RS-a, članicom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović, predsjednikom Vlade RS-a Radovanom Viškovićem i ministrom pravde u Vladi RS-a Milošem Bukejlovićem.

 

republikainfo.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)