Ustavni sud RH usvojio 190 ustavnih tužbi veterana HVO

Vrijeme:1 min, 41 sec

Ustavni je sud RH od početka ove godine do danas usvojio čak 190 ustavnih tužbi bivših pripadnika HVO-a koji traže da im hrvatska država prizna status hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) i materijalna prava koja iz toga statusa proizlaze, piše u srijedu Jutarnji list.

Na rješenje čekaju još 84 ustavne tužbe veterana HVO-a. Navedene brojke potvrdili su spomenutoj tiskovini na Ustavnom sudu. To znači da svih 190 veterana HVO-a čije su ustavne tužbe dosad usvojene, a tim će putem vjerojatno krenuti i onih 84 koji još čekaju odluku Ustavnog suda, pred upravnim sudovima obnoviti postupak i da će im biti priznata prava koja im ranijim presudama nisu priznata.

Upravni sudovi nakon usvajanja ustavnih tužbi veterana HVO-a nemaju manevarskog prostora odreći im prava na stjecanje statusa HRVI i materijalna prava koja taj status donosi. Sve donesene odluke pozivaju se na prvu odluku te vrste koju je Ustavni sud donio u slučaju Lamešić i objavio početkom ove godine.

Prvu odluku kojom je usvojena ustavna tužba veterana HVO-a Ive Lamešića Ustavni je sud donio 20. prosinca 2022., a objavio je u siječnju ove godine. U njoj je većina ustavnih sudaca zauzela stajalište da je Lamešiću Visoki upravni sud koji mu je pravomoćnom presudom odbio priznati pravo na status HRVI-ja i pripadajuća prava prekršio pravo na pravično suđenje.

Prema Ustavnom sudu, Lamešić je imao legitimna očekivanja da će mu Hrvatska država priznati status HRVI i pripadajuća prava s obzirom na to da je Ministarstvo obrane RH 1998. donijelo rješenje kojim mu je priznalo taj status.

Ustavni je sud podsjetio da je 2017. na snagu stupio Zakon o pravima hrvatskih branitelja (tzv. Medvedov zakon) kojim se bivšim pripadnicima HVO-a priznaju stečena prava.

Zato su upravni sudovi, istaknuo je u slučaju Lamešić Ustavni sud, na veterane HVO-a dužni primijeniti Zakon o braniteljima iz 2017., a ne Rješenje Ministarstva branitelja iz 2013., doneseno u vrijeme kad je ministar branitelja bio SDP-ovac Fred Matić, piše novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)