STRATEG ZA MEĐUNARODNE POLSLOVE FRIEDMAN/Srbija se sprema za rat, mislim da će se proširiti i izvan Balkana

Vrijeme:3 min, 38 sec

 

Srbija se sprema za rat, mislim da će se to dogoditi i proširiti i izvan Balkana, upozorava George Friedman, međunarodno priznati geopolitički prognozer, strateg za međunarodne poslove, osnivač i predsjednik „Geopolitical futures“.

Prije nekoliko tjedan, ističe Friedman, napisao je članak naslova „Svijet se počinje preuređivati

Kaže da do novog poretka sigurno dolazi te da neće biti poput preuređenja koje se dogodilo nakon pada Sovjetskog Saveza 1991.

– Novo preuređenje će proizaći iz ratova i potencijalnih ratova. Ukrajinski rat bijesni skoro dvije godine. Postoje nagovještaji da bi mirovni sporazum mogao biti postignut, ali sukob se nastavlja.

Rat između Hamasa i Izraela traje skoro mjesec i to je možda najžešći i najneumoljiviji rat viđen na mjestu gdje je nemilosrdno ratovanje postalo umjetnost – piše Friedman.

Rat s Kosovom

Naglašava da su mu dva izvora u koje ima veliko povjerenje prenijeli da se Srbija sprema za rat.

– Srbija i Kosovo su vodili krvavi rat 1998-99 u kojem su SAD i NATO stali na stranu Kosova i bombardirali Srbiju. Nadam se da su ovi izvori pogrešni, ali mislim da će se to dogoditi i proširiti se i izvan Balkana.

Predviđa da Kinezi upadaju na margine Filipina.

– Japanci su javno izjavili da će raditi na jačanju obrane Filipina i pomoći slanjem ratnih brodova u slučaju da Kina napadne. Japan je, također, najavio da pojačava suradnju s Malezijom. Osim toga, Kina i Indija vode rat izvan granica. Japan je rekao Indiji da je spreman ponuditi neodređenu podršku – ukazuje.

Navodi da Kina nema pomorsku snagu za koju drugi vjeruju da ima, ali je i dalje velika sila.

– Dakle, odluka Japana da izazove Kinu, čak i s obzirom na američku podršku, predstavlja novu ulogu za Japan u zapadnom Pacifiku, a kojom se Kina možda neće moći nositi. Usporena kineska ekonomija također slabi njenu vladu.

Kaže da Turska politički ulazi u središnju Aziju, što je oblast od izuzetnog značaja za Rusiju. Ovo stvara potencijalno eksplozivnu situaciju.

Širenje rata

– Tenzije u jugoistočnoj Aziji, na Balkanu i u istočnoj Europi, na Bliskom istoku i u središnjoj Aziji nisu značajnije povezane. Ovo nije kao Drugi svjetski rat, gde su nacije bile povezane jedna s drugom, poput Njemačke i Italije ili SAD i Britanije. U tom slučaju širenje rata je bilo podržano zajedničkim interesima. U trenutnom globalnom sustavu, čini se da nema veze između različitih tekućih i potencijalnih ratova“.

Teško je, kaže, razumjeti zašto izgleda da postoji proliferacija tekućih i potencijalnih sukoba bez zajedničkog temelja.

– Ali kao i uvijek, postoje pitanja na koja ne mogu odgovoriti. Zašto Japanci zveckaju sabljom u isto vrijeme kada Palestinci i Izraelci ratuju, a balkanske države drhte? Ne samo da postoji niz ratnih realnosti i mogućnosti, već se one događaju u isto vrijeme.

Na pitanje možda neće biti odgovora, ističe, ali su SAD, vjerojatno, dio mozaika.

– Mnogi razumni smatraju da se SAD trebaju više uključiti u ratove, čak i ako nas oni izravno ne interesiraju. Ali SAD je globalni hegemon, najveća svjetska ekonomija i najveća vojna sila. Ovi faktori upliću SAD s većinom zemalja u svijetu, bilo kroz ekonomske veze ili vojne saveze. Prednost je što SAD ima izbora. Ali poput Britanije i Rima prije nje, SAD moraju biti uključene selektivno.

Sjedinjene Američke Države su porazile Japan u Drugom svjetskom ratu, pobijedile u ratu na Balkanu, pomogle u stvaranju Izraela i oblikovanju Ukrajine. Dok posmatramo ovu listu ratova i mogućih ratova, SAD su duboko uključene na mnogo načina.

Malo vremena za razmišljanje

Dakle, zemlja koju sam izostavio s liste su Sjedinjene Države, koje bi tragično mogle biti uvučene u ratove s malo vremena za razmišljanje. To je tema za razmišljanje za povijesničare. Sada moramo biti zabrinuti imaju li moji prijatelji od povjerenja pojma o čemu pričaju. Većina ratova o kojima se priča nikad se ne događa, zaključuje Friedman.

Friedman je također autor bestselera New York Times. Njegova posljednja knjiga, „Oluja prije zatišja“ (2020) opisuje kako Sjedinjene Države periodično dostižu točku krize u kojoj se, čini se, nalaze u ratu sami sa sobom, pa se onda poslije dužeg razdoblja ponovo osmišljava, u obliku koji je vjeran svom osnivanju i radikalno drugačiji od onoga što je bio.

Tekuće desetljeće (2020-2030) je takva, navodi Friedman u knjizi, i to je razdoblje koje će donijeti dramatične preokrete i preoblikovanje američke vlade, vanjske politike, ekonomije i kulture.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)