Izrael optužio CNN, AP, Reuters i NY Times za sudioništvo u zločinu Hamasa 7. listopada

Vrijeme:3 min, 21 sec

 

Izrael je zatražio od međunarodnih medija da objasne okolnosti pod kojima su njihovi fotografi bili prisutni na mjestu iznenadnog napada terorističke skupine Hamas na južni Izrael 7. listopada i upozorio da bi ih se moglo smatrati sudionicima u zločinima.

Potez je uslijedio nakon što je proizraelska nadzorna skupina Honest Reporting u srijedu objavila izvješće u kojem se vidi da su fotografi koje su koristili The Associated Press, Reuters, The New York Times i CNN objavili fotografije snimljene dok je trajao napad.

To je pobudilo sumnju kako su fotografi možda unaprijed znali za napad, a postavilo se i pitanje koja je njihova veza s Hamasom, piše The Times of Israel. AP, Reuters i The New York Times zanijekali su da su imali ikakva prethodna saznanja o napadu i ponovili da je njihova uloga pokrivanje hitnih vijesti.

Poslali hitno pismo čelnicima medija

CNN je dodao kako je prekinuo veze s jednim od fotografa imenovanih u izvješću iako nije imao razloga sumnjati u “novinarsku točnost” njegova rada. Izraelski Nacionalni informacijski sustav naveo je da “vrlo ozbiljno shvaća fenomen suradnika međunarodnih medija koji su se pridružili napadačima kako bi pokrili brutalne masakre koje su počinili Hamasovi teroristi”.

Priopćeno je da je Ured za medije “izdao hitno pismo čelnicima medija u kojima su ti fotografi zaposleni i zatražio pojašnjenje o tom pitanju”. “Ovi ljudi iz medija sukrivci za zločine protiv čovječnosti. Ovo je kršenje pravila profesionalne etike. Nacionalni informacijski sustav zahtijeva poduzimanje hitnih mjera”, stoji u priopćenju.

Ministar komunikacija Shlomo Karhi također je poslao pismo The New York Timesu u kojem tvrdi da su fotografi i drugi u novinama prethodno znali za napad te poziva list da to istraži. “Pišem vam s dubokom zabrinutošću u vezi s nedavnim izvješćima o navodnoj umiješanosti vaših zaposlenika u tragične događaje u južnom Izraelu”, poručio je.

NY Times negirao optužbe

“Primijetili smo da su određeni pojedinci unutar vaše organizacije, uključujući fotografe i druge, prethodno znali za ove užasne radnje i da su možda održavali zabrinjavajuću vezu s počiniteljima. Hitno zahtijevam temeljitu istragu o ovom pitanju. Ozbiljnost situacije zahtijeva brzu i temeljitu reakciju”, dodao je.

NY Times je odbacio optužbe, istaknuvši kako u slučaju njihovog fotografa Yousefa Masouda nisu dokazane insinuacije. Također su objavili da Masoud nije radio za novine na dan samog napada. “Naš pregled njegovog rada pokazuje da je radio ono što fotoreporteri uvijek rade tijekom velikih vijesti, dokumentirajući tragediju kako se odvijala”, objasnili su.

Ministar Benny Gantz, član ratnog kabineta uspostavljenog da nadgleda sukob, oglasio se na X-u. “Novinari za koje je utvrđeno da su znali za masakr – a ipak su odlučili stajati kao besposleni promatrači dok su djeca klana– ne razlikuju se od terorista i treba ih tako tretirati”, napisao je.

Sporna fotografija fotoreportera i Hamasovog vođe

Honest Reporting se u svom izvješću zapitao: “Je li zamislivo pretpostaviti da su se ‘novinari’ samo slučajno pojavili rano ujutro na granici bez prethodne koordinacije s teroristima? Neke od zločina snimili su fotoreporteri iz Gaze koji rade za novinske agencije The Associated Press i Reuters čija ranojutarnja prisutnost na probijenoj granici postavlja ozbiljna etička pitanja”.

Na web-stranici navedena su četiri fotoreportera čija se imena pojavljuju na slikama Associated Pressa iz pograničnog područja između Izraela i Gaze na dan napada: Hassan Eslaiah, Yousef Masoud, Ali Mahmud i Hatem Ali. Eslaiah je, kako se navodi, prešao granicu s Izraelom i snimio gorući tenk IDF-a.

Također je fotografirao napadače kako ulaze u kibuc Kfar Aza, gdje su deseci civila masakrirani. U izvješću stoji da je Eslaiah viđen ispred tenka, ali ne nosi novinarski prsluk koji bi ga identificirao kao člana medija. Na internetu se pojavila i fotografija na kojoj Eslaiaha ljubi Hamasov vođa Gaze Yahya Sinwar. Nije jasno kada je fotografija snimljena, ali čini se da je nastala prije napada 7. listopada.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)