U Globarici blagoslovljeno i otkriveno spomen obilježje poginulim pripadnicima HVO-a

Vrijeme:1 min, 34 sec

U Globarici upriličena je svečanost otkrivanja i blagoslova spomen obilježja poginulim braniteljima HVO-a Globarice, Doline i Tomića.

Za manje od godinu dana, pokrenuta je inicijativa od strane MZ Globarica za izgradnju Spomen obilježja u Globarici, u akciju su se odmah uključili mještani koji su svojim donacijama željeli sudjelovati u ovom najznačajnijem projektu za ovaj kraj i mjesnu zajednicu, prenosi Katolički tjednik.

Spomenik su otkrili Ivan Bevandić, sin pokojnog branitelja Joze Bevandića i Goran Dunđer, sin pokojnog branitelja Ilije Dunđera. Nakon iznošenja značenja vizualne forme spomenika mladi: Lara Matijević, Ivana Marković i Matej Banović pročitali su 20 imena i životopis poginulih hrvatska branitelja pripadnika 111. xp brigade.

Spomenik poginulim braniteljima Globarice, Doline i Tomića blagoslovio je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. dr. Slađan Ćosić.

Foto: Katolički tjhednik

U znak odavanja počasti poginulim braniteljima, vijence su položili mnogobrojna izaslanstva koja su nazočila današnjoj svečanosti u Globarici, predstavnici obitelji branitelja Hrvatskog vijeća obrane Globarice, Doline i Tomića, Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Hrvatskog vijeća obrane Žepče, Udruge nositelja ratnih odličja Hrvatskog vijeća obrane ZDŽ, općinski načelnik Mato Zovko sa suradnicima, predstavnici Mjesne zajednice Globarica, HKUD Naša Baština Globarica, članovi mladeži OO HDZ BiH Žepče, izaslanstvo OS BiH, a svijeće su zapalili i mnogobrojni mještani i gosti.

Nakon odavanja počasti, mons. Ćosića, velečasni Miljenko Džalto i domaći župnik Ivan Ravlić izmolili su opijelo za sve poginule branitelje.

Vijeće Mjesne zajednice Globarica nakon svečanog i dostojanstvenog programa otkrivanja i blagoslova spomen obilježja upriličilo je i prigodno druženje tijekom kojega su zaslužnim pojedincima, udrugama i poduzećima uručili prigodne zahvalnice za doprinos pri realizaciji ovog projekta.

Program svečanog otkrivanja i blagoslova spomen obilježja započeo je, prenosi zepce.live, svečanom svetom misom u župnoj crkvi Marije Pomoćnice Kršćana u Globarici koju je predvodio mons. Slađan Ćosić, a kojoj je nazočio veliki broj vjernika ove župne zajednice kao i župa iz Žepačkog dekanata.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)