EVAKUIRANI U EGIPAT/Više od 400 stranih državljana i teško ranjenih napustilo Gazu

Vrijeme:2 min, 49 sec

 

Najmanje 335 vlasnika stranih putovnica i 76 ranjenih stanovnika Gaze danas je preko prijelaza Rafah napustila palestinsku enklavu i ušla u Egipat te su prva grupa koja ima koristi od dogovora u kojemu je posredovao Katar, prenose strane agencije. U skladu s dogovorom postignutim između Egipta, Izraela i Hamasa, očekuje se da će 81 ranjena osoba i oko 500 vlasnika stranih putovnica, koliko ih je na popisu, u narednim danima moći napustiti Pojas Gaze, rekli su izvori iz nekoliko zemalja.

Diplomatski izvor upoznat s egipatskim planovima Reutersu je kazao da će u predstojećem razdoblju od otprilike dva tjedna iz Gaze biti evakuirano oko 7500 vlasnika stranih putovnica. Isti je izvor kazao i da će se ljudi iz Gaze izvlačiti putem zračne luke Al Arish koja će biti dostupna za njihovo polijetanje.

Strani državljani napustili Gazu u šest autobusa

Diplomati su kazali kako se očekuje da će prvi evakuirani strani državljani najprije do Kaira putovati cestom te potom odande nastaviti putovanje zrakoplovom. Ograničene evakuacije uslijedile su nakon više od tri tjedna potpune izraelske blokade Gaze i izraelskog bombardiranja gusto naseljene enklave te slanja kopnenih trupa u znak odmazde za napad Hamasovih militanata na Izrael 7. listopada.

Palestinski dužnosnik, koji se nalazi na dijelu granice prema Gazi, rekao je da su vlasnici stranih putovnica napustili teritorij u šest autobusa. Egipatski je izvor kazao da će svi oni morati proći sigurnosne provjere čim stignu u Egipat.

Ranije tijekom dana manji broj ranjenih evakuiran je vozilima hitne pomoći. Pregledali su ih egipatski liječnički timovi te su ih potom, ovisno o težini njihova stanja, usmjeravali u različite bolnice.

“Njihovo je stanje posebno teško”

Egipatsko ministarstvo zdravstva i palestinske vlasti izvijestili su da je 76 ranjenih evakuiranih osoba prevezeno u bolnice u sjevernoj regiji Sinaja, njih 11 u Al Arish i pet u Bir al-Abd. Egipat je pripremio i poljsku bolnicu u Sheikh Zuweidu, od Rafaha udaljenu oko 15 km.

Ondje će se pružati liječnička pomoć evakuiranima iz Gaze. Ministarstvo je priopćilo da su na granici liječnici pregledali 117 stranih državljana i da je cijepljeno 35 djece.

Nahed Abu Taeema, ravnatelj bolnice Nasser u Pojasu Gaze, Reutersu je rekao da će 19 kritično ozlijeđenih pacijenata iz njegove bolnice biti među pacijentima koji će se evakuirati u egipatske bolnice. “Njihovo je stanje posebno teško i zahtijeva komplicirane operativne zahvate koji se ne mogu obaviti ovdje”, rekao je Abu Taeema.

“Državljani muslimanskih zemalja su imali prednost”

Po najnovijim podacima ministarstva zdravstva u Pojasu Gaze pod kontrolom Hamasa, u izraelskim napadima na Gazu od 7. listopada je ubijeno najmanje 8796 Palestinaca, među kojima 3648 djece. Zasad nema potvrde podataka o identitetu ili nacionalnosti prvih stranih državljana koji su napustili Gazu.

Na popisu osoba iz prve skupine vlasnika stranih putovnica kojima je odobrena evakuacija, a objavljen je na Facebook stranici uprave graničnih prijelaza Gaze, državljani su Japana, Austrije, Bugarske, Indonezije, Jordana, Australije, Češke i Finske. Uz njih su na popisu i zaposlenici nekih nevladinih organizacija i Međunarodnoga odbora Crvenog križa.

Izvor upoznat s dogovorom o posredovanju Katara, Reutersu je rekao da su državljani muslimanskih zemalja imali prednost, a građani ostalih zemalja su navodno navedeni abecednim redom. Očekuje se i da će među prvima Gazu napustiti dvoje filipinskih liječnika koji rade za Liječnike bez granica, rekao je dužnosnik filipinskog ministarstva vanjskih poslova.

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan je kazao da njegova zemlja pregovara o puštanju turskih državljana.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)