‘Jedan portal stavlja nam metu na čelo, odbacujemo podmetanje antisemitizma’

Vrijeme:1 min, 39 sec

Nakon što je portal Istraga.ba na svom profilu optužilo Vladu RH da “preko Veleposlanstva RH u Sarajevu želi Bosni i Hercegovini podmetnuti antisemitizam, a o čemu je Hrvatski Medijski Servis izvijestio, reagiralo je Veleposlanstvo RH u BiH.

Podsjećamo, spomenuti portal je kao argumentaciju za svoje navode istaknuo tvrdnju da su iz Veleposlanstva RH prvo najavili događaj povodom obilježavanja Kristalne noći pa ga otkazali “zbog sigurnosnog rizika”.

-Veleposlanstvo RH u Sarajevu sa zadovoljstvom je, kako ističu, prihvatilo prijedlog inicijatora i suorganizatora iz BiH te se uključilo u prigodno obilježavanje 85. godišnjice Kristalne noći.

Važan razlog za uključivanje RH u organizaciju ovog koncerta jest, kako navode iz Veleposlanstva RH u BiH, činjenica da Hrvatska trenutno predsjedava Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA), međunarodnim tijelom koje djeluje u cilju promicanja obrazovanja, osnaživanja sjećanja i istraživanja o Holokaustu.

U hrvatskom Veleposlanstvu zgranuti su tendencioznim natpisima koje je objavio jedan domaći portal, svojevrsnim “stavljanjem mete na čelo” Veleposlanstvu koje je jedan od suorganizatora ovog događaja.

Izražavaju zabrinutost zbog negativne atmosfere u Sarajevu, na koju javno upozoravaju i predstavnici domaćih židovskih organizacija.

Veleposlanstvo je pokazalo razumijevanje za izraženu zabrinutost domaćih suorganizatora te je prihvatilo njihovu sigurnosnu procjenu i odluku da se koncert naposljetku otkaže.

U veleposlanstvu žale što se koncert morao otkazati jer se radi o važnoj obljetnici tragičnog događaja u suvremenoj povijesti.

Posebno odbacuju neutemeljene i zlonamjerne napise pojedinih domaćih medija kako je RH predložila otkazivanje, te posebice da se preko Veleposlanstva RH u Sarajevu, podmeće BiH antisemitizam.

Podsjećamo, portal Istraga.ba nije naveo da je organizator spomenutog obilježavanja 85. obljetnice Kristalne noći Židovska općina Sarajevo, odnosno njena humanitarna udruga La Benevolencija, te da su suorganizatori trebali biti Svjetski židovski kongres (WJC) ali i hrvatsko veleposlanstvo u BiH jer Hrvatska trenutačno predsjedava Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA).

Također, mediji su objavili i da je predsjednik La Benevolencije, Vladimir Andrle, potvrdio kako je razlog otkazivanja sigurnosne naravi jer ne žele dovesti u opasnost malobrojnu židovsku zajednicu u Sarajevu.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)