MOSTAR/Otkazano potpisivanje sporazuma o formiranju nove Vlade HNŽ- SDA u vlast htjela ugurati NES

Vrijeme:2 min, 17 sec

 

Potpisivanje koalicijskog sporazuma nove parlamentarne većine u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, koju bi činili HDZ BiH, SDA i SDP, koje je bilo zakazano za sutra (ponedjeljak) je otkazano. Razlog SDP ne pristaje da SDA u novu većinu ugura i NES, stranku koji ima jednog zastupnika u županijskom parlamentu i kojem b SDA dala jedno ministarsko mjesto, koje pripada Srbima, a o kojem su se trebali dogovoriti SDP i SDA. Također je odgođena i sjednica Skupštine HNŽ, zakazana za petak, na kojoj je trebala biti izabrana nova županijska Vlada, koja bi zamijenila postojeću, koja je već 5 godina u tehničkom mandatu, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Županijski odbor SDP BiH HNŽK izrazio je večeras žaljenje zbog toga.

-S obzirom na višemjesečne napore koje smo kao odgovorna politička stranaka uložili na uspostavu Vlade HNŽ razočarani smo kršenjem dogovorenog Sporazuma na osnovu kojeg je u petak sazvana izanredna sjednica Skupštine HNŽ, priopoćili su iz SDP BiH.

Sporazumom kojeg su usvojili stranački organi SDP-a, HDZ-a BiH i SDA bilo je predviđeno da ove tri stranke participiraju u Vladi HNŽ.

-Zbog toga nas je u nedjelju navečer neugodno iznenadio zahtjev SDA da u Vladi HNŽ bude zastupljen i NES. Dogovorenim sporazumom predviđeno je da ime jednog ministra usuglase isključivo SDA i SDP, pa nam je neprihvatljiv zahtjev SDA da taj resor ponudi NES-u. U ove pregovore smo ušli s iskrenim namjerama, da bez obzira na osobne animozitete, postignemo sporazum na programskim principima koji bi građanima naše županije omogućio da, nakon osam godina tehničke vlade, konačno dobiju vlast koja odražava legitimnu skupštinsku većinu, navodi se u priopćenju ŽO SDP BIH.

Ističu kako se NES HNŽ ne uklapa u programske ciljeve proklamirane sporazumom, a pogotovo se, kako navode, ne uklapaju u koncepciju vladavine prava i borbe protiv korupcije.

-Uz to, potpuno su suvišan politički subjekt u novoj skupštinskoj većini s obzirom da i bez NES-a postoji kvalificirana većina od 21 zastupnika koji su voljni podržati novu vladu, napominju iz ŽO SDP BiH.

SDP BiH, ističe kako ostaje dosljedan programskim principima i sporazumu kojeg su usuglasili sa SDA i HDZ BiH, u interesu građana županije i države Bosne i Hercegovine.

Prema međustranačkom dogovoru HDZ BiH, kao najjača stranka u Skupštini HNŽ dobila bi mjesto premijera, a tu dužnost obavljla bi Marije Buhač, inače kćerka bivšeg predsjednika Županijskog odbora HDZ BiH Rafaela Gagre, te pet resora, na čelu kojih su i ranije bili dužnosnici ove stranke- unutarnjih poslova, zdravstva, prometa i veza, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te branitelja.

Tri resora pripala bi SDA, obrazovanje, financije, građenje i prostorno uređenje, 2 SDP. gospodarstvo, te turizam, trgovina i okoliš, dok su se te dvije stranke trebale dogovoriti koga će predložiti na jednu ministarsku poziciju, koja po Ustavu pripada srpskom naroda.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)