Iran će biti domaćin pregovora o mirovnom sporazumu između Azerbajdžana i Armenije

Vrijeme:1 min, 35 sec

 

Ministri vanjskih poslova Irana, Turske i Rusije sastat će se u Teheranu sa svojim kolegama iz Azerbajdžana i Armenije i razgovarati o napretku prema mirovnom sporazumu između dva južnokavkaska susjeda, objavili su iranski i ruski državni mediji.
Prvi sastanak ministara vanjskih poslova Rusije, Armenije i Azerbajdžana nakon rujanske munjevite ofenzive azerskih snaga u Gorskom Karabahu također će se održati u jeku napetosti na Bliskom istoku.
Novinska agencija IRNA prenijela je izjavu ministarstva vanjskih poslova da zemlje žele razgovarati o regionalnim pitanjima “bez upletanja neregionalnih i zapadnih zemalja”.
To je bila implicitna referenca na Sjedinjene Države i Europsku uniju, čija je uključenost u traganje za mirovnim sporazumom između Armenije i Azerbajdžana posebno naljutila Moskvu.
Azerbajdžan i Turska održavaju zajedničke vojne vježbe
Azerbajdžan je objavio da je započeo niz zajedničkih vojnih vježbi s Turskom, prvih otkad je prošli mjesec osvojio Gorski Karabah.
Azerbajdžansko ministarstvo obrane priopćilo je da do 3000 vojnika sudjeluje u vježbama nazvanim po osnivaču moderne Turske, Mustafi Kemalu Ataturku.
Vježbe se održavaju diljem zemlje, uključujući prijestolnicu Baku, eksklavu Nahičevan koja graniči s Turskom, te oslobođene teritorije Karabaha.
Turska je kulturno i jezično vrlo bliska Azerbajdžanu te mu je davala vojnu i političku podršku tijekom tri desetljeća dugog sukoba s Armenijom s kojom Ankara nema službene diplomatske odnose.
Armenija i Azerbajdžan nedavno su signalizirali da su voljni potpisati mirovni sporazum čime će se formalno završiti njihov sukob nakon vojne pobjede Azerbajdžana u Karabahu i egzodusa gotovo 120 tisuća etničkih Armenaca s tog područja.
Baku je ovaj mjesec optužio Erevan da ih potkopava agresivnom retorikom.
Armenija izbjeglištvo Armenaca iz izgubljene regije zove etničkim čišćenjem pod prijetnjom Azerbajdžanaca, nakon devet mjeseci blokade ključnih potrepština.
Posljednja je to u nizu epizoda u dugoj povijesti sukoba između kršćanskih Armenaca i Azera muslimana, dugih više od stoljeća.
Baku tvrdi da su Armenci Karabaha dobrodošli ostati te da će biti integrirani u Azerbajdžan, no da su svojevoljno otišli.

vijesti.hrt.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)