Scholz putuje u Izrael

Vrijeme:1 min, 56 sec

 

Savezni kancelar Olaf Scholz ovog utorka putuje u Izrael. Kaže da mu je važno „da svojim posjetom izrazi solidarnost s Izraelom na vrlo praktičan način“. Planiran je i posjet Egiptu.

Također bi trebalo biti riječi o tome kako spriječiti da se sukob s Hamasom, koji vlada u Pojasu Gaze, proširi na druge regije kao što je sjever Izraela. Poslije posjeta Izraelu, kancelar planira otputovati u Egipat.

Prvi šef vlade ili države u Izraelu od 7. listopada

Scholz je prvi šef vlade koji dolazi u Izrael nakon velikog napada Hamasa. Mnogi njemački i izraelski mediji su prije te službene potvrde već izvještavali o predstojećem posjetu kancelara Izraelu.

Ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock posjetila je Izrael u petak (13.10), i, između ostalog, razgovarala s rođacima njemačkih talaca koje drži Hamas.

Savezna ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock za vrijeme posjeta Izraelu
Savezna ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock za vrijeme posjeta IzraeluFoto: Ilia Yefimovich/dpa/picture alliance

Američki ministar vanjskih poslova Antony Blinken i američki ministar obrane Lloyd Austin, kao i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen su također bili tamo – ali u Izraelu od 7. listopada nije bio još ni jedan šef države ili vlade.

„Mjesto Njemačke je uz Izrael”

Poslije ruskog napada na Ukrajinu, Scholz je otputovao u Kijev tek nakon više mjeseci oklijevanja, i ne želi da se mu se tako nešto zamjeri u slučaju Izraela.

„U ovom trenutku postoji samo jedno mjesto za Njemačku: mjesto uz Izrael”, rekao je on u Bundestagu prošlog tjedna.

Scholz je već obećao Izraelu da će pružiti svu pomoć koju ova zemlja bude tražila od Njemačke. Do sada su traženi dronovi izraelskog tipa Heron TP, koji mogu nositi naoružanje, i streljivo za ratne brodove.

Iznad svega izraelska vlada očekuje da Njemačka pruži podršku za proptunapade na Hamas. Scholz se također rano uključio u kriznu diplomaciju i razgovarao sa šefovima država Katara, Egipta i Turske.

 

 

dw.com/hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)