Američki predsjednik Biden stiže u Izrael

Vrijeme:1 min, 42 sec

Američki predsjednik Joe Biden posjetit će sutra Izrael i razgovarati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom te jasno pokazati da se Izrael ima pravo braniti, najavio je državni tajnik Antony Blinken.

Nakon razgovora s Netanyahuom koji su trajali više od šest sati, Blinken je rekao da će Biden potvrditi solidarnost s Izraelom, za koji se očekuje da će pokrenuti kopneni napad na Gazu. Biden će jasno pokazati da Izrael ima pravo i dužnost braniti svoj narod od Hamasa i drugih terorista te spriječiti buduće napade, rekao je Blinken novinarima nakon razgovora s izraelskim vojnim kabinetom u Tel Avivu.

Blinken i Netanyahu su se sklonili u bunkeru

Neočekivano dug sastanak u ministarstvu obrane u Tel Avivu trajao je do ranih jutarnjih sati, a u jednom su ga trenutku prekinule sirene te su se Blinken i Netanyahu biti prisiljeni na pet minuta skloniti u bunkeru.

Blinken je nakon sastanka rekao da će Izrael izvijestiti Bidena o svojim vojnim ciljevima i strategiji te o tome na koji će način voditi operacije kako bi se civilne žrtve svele na minimum i omogućila doprema humanitarne pomoći civilima u Gazi na način koji neće donijeti korist Hamasu. SAD i Izrael dogovorili su se da će razviti plan koji će omogućiti dopremu humanitarne pomoći civilima u Gazi, rekao je Blinken.

Biden nakon Izraela putuje u Jordan

Biden će nakon posjeta Izraelu otputovati u Jordan gdje će se sastati s kraljem Abdulahom, egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom El-Sisijem i predsjednikom palestinske samouprave Mahmudom Abasom, izvijestio je glasnogovornik Bijele kuće John Kirby.

Iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amir Abdolahian ranije je rekao da se Izraelu neće dopustiti da djeluje u Gazi bez posljedica te je upozorio na preventivnu akciju u predstojećim satima, ne iznoseći pojedinosti.

Vlasti u Gazi tvrde da je Izrael u zračnim napadima ubio više od 2800 Palestinaca, od kojih su oko četvrtine djeca, te da je ranjeno više od 10.000 ljudi. Iranski ministar rekao je na državnoj televiziji da vođe otpora neće dopustiti cionističkom režimu da poduzima bilo kakve akcije u Gazi.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori