London poziva Izrael na suzdržanost

Vrijeme:1 min, 9 sec

 

Ujedinjeno Kraljevstvo poziva Izrael da pokaže suzdržanost u bilo kakvoj vojnoj akciji protiv Hamasa kako bi se umanjila šteta civilima, rekao je britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly.

Obraćajući se medijima danas, Cleverly je rekao da je u razgovorima s izraelskom vladom istaknuo potrebu da se civilne žrtve svedu na minimum. “Suzdržanost, disciplina – ovo su obilježja izraelskih obrambenih snaga koje želim vidjeti”, rekao je Cleverly za Sky News. “Naravno, poštujemo pravo Izraela na samoobranu … Rekli smo da učinite sve što možete kako biste minimizirali civilne žrtve. Učinite sve što možete da spriječite Hamas da dobije ono što želi, a to je da ovo eskalira u širu regiju”, dodao je.

Njegovi su komentari uslijedili dok se sukob oko ovog pitanja širi i Ujedinjenim kraljevstvom, ponovno raspirujući stare napetosti između pristaša Izraela i onih koji osuđuju okupaciju i zagovaraju prava Palestinaca. Naime, u UK živi oko 4 milijuna muslimana i oko 400 000 židova.

Dopisnici s terena danas izvještavaju o tome da su izraelski tenkovi sve bliže ogradi s Gazom. Izraelska vojska priopćila je sinoć da dovršavaju pripreme za “značajnu kopnenu operaciju” u Pojasu Gaze, dok nastavljaju izvoditi široke zračne napade na terorističke ciljeve u enklavi. U priopćenju, IDF je rekao da je spreman “proširiti ofenzivu” provedbom “širokog raspona ofenzivnih operativnih planova”, za koje je rekao da uključuju “zajednički i koordinirani napad iz zraka, mora i kopna”.

geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)