Je li na pomolu Treći svjetski rat?/Frankopanova usporedba godine 1914. s ovom

Vrijeme:1 min, 30 sec

 

Britanski povjesničar sa Sveučilišta u Oxfordu, Peter Frankopan, inače hrvatskog porijekla – kako je bilo objavljeno i na stranicama hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova, kada je u lipnju predstavio svoju knjigu u veleposlanstvu RH u Londonu – za britanski je The Telegraph napisao opširnu analizu o događanjima u Izraelu, upozorivši da će napad na Izrael imati ozbiljne posljedice, čiji je značaj teško podcijeniti. Prikaz njegovih procjena i aktualnih događaja na Bliskom istoku koji izazivaju sve veću zabrinutost donio je današnji Jutarnji list

Kako bi naglasio kritičnost situacije, događaje proteklih tjedan usporedio je sa 1914. godinom. Navodi kako je početak ljeta te godine bio ispunjen globalnom nadom. I u Velikoj Britaniji i u inozemstvu stvari su izgledale mirno, kako je tada primijetio jedan visoki diplomat. “Nisam vidio tako mirnu situaciju još otkad sam bio u Ministarstvu vanjskih poslova”, napisao je sir Arthur Nicolson, malo nakon što napustio poziciju veleposlanika u Rusiji, da bi postao stalni podtajnik za vanjske poslove. Bilo je to u svibnju 1914.

No, već za nekoliko tjedana nestali su ti idilični dani i mirna situacija nakon atentata na Franza Ferdinanda u Sarajevu. Odluke donesene u tjednima koji su uslijedili zauvijek su promijenile svijet – uskoro je cijela Europa bila u ratu, koji se nedugo zatim prelio u Aziju i Afriku. U roku od četiri godine, poginuli su milijuni ljudi, a nebrojeni su ranjeni, Rusiju je zahvatila revolucija i krenula je spirala događaja koja je vodila prema komunističkom autoritarizmu. Dobu europskih carstava bližio se kraj, iako se nakratko za britansku monarhiju nije činilo tako.

I nitko nije primijetio da sve to dolazi.

Nastavak članka pročitajte ovdje.

Povezano:

Zdravko Gavran: Rat u Ukrajini kao zamašnjak krize i dinamike povijesti

Šiljo: Dolazi li đavao po svoje?

 

Jutarnji list/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)