Blinken započeo bliskoistočnu turneju; Izrael odgodio kopnenu invaziju; Iran prijeti Izraelu

Vrijeme:4 min, 10 sec

 

Blinkenov današnji sastanak održan je u sklopu njegove turneje po Bliskom istoku, gdje s regionalnim saveznicima, kako kažu američki diplomati, nastoji postići da se druge sile ne umiješaju u rat između Izraela i Hamasa, kako planirana kopnena invazija izraelske vojske na Pojas Gaze ne bi prerasla u širi sukob te kako bi se postiglo oslobađanje talaca koje Hamas drži u zatočeništvu.

Moj sastanak sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom bio je “vrlo produktivan”, odgovorio je američki državni tajnik Anthony Blinken na pitanja novinara dok se u Rijadu vraćao sa sastanka s njime u hotel u kojem je odsjelo američko izaslanstvo. Dodao je da je njegov sastanak s faktičnim vladarem Kraljevine Saudijske Arabije trajao nešto manje od jednog sata.

Sjedinjene Američke Države desetljećima su jamac sigurnosti i Izraela i Bliskog istoka, no taj je njihov status bio snažno uzdrman u proteklom desetljeću, osobito s neuspjesima u Siriji i u Iraku te općenito sa smanjivanjem interesa za zaljevske zemlje, velike izvoznice nafte.

Sada je SAD, nastojeći povratiti ugled i reputaciju glavnoga pokrovitelja i oružane velesile na Bliskom istoku, poslale prošli tjedan, kao upozorenje i radi odvraćanja libanonskog Hezbolaha i drugih od uključivanja u izraelsko-gazanski rat, u istočno Sredozemlje jedan nosač zrakoplova sa skupinom udarnih brodova, a drugi je na putu prema tom području. Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je u subotu da je svrha obaju brodova i svih njihovih pratećih plovila i ratnih zrakoplova odvratiti druge od uključivanja u sukob.

Promatrači smatraju te američke poteze izrazima američke spremnosti da Izraelu štite leđa doko on ne obavi svoju kombiniranu invaziju na Pojas Gaze s ciljem uništenja terorističke, vojno-političke organizacije “HAMAS” (akronim za izraz na arapskomu Harakat al-Muqawama al-Islamiya – Islamiski pokret otpora).

Austinova poruka usmjerena je u prvom redu prema Iranu te njegovu savezniku i štićeniku Hezbollahu, paramilitarnoj islamističkoj organizaciji, u Libanonu i Siriji.

Izrael je u subotu izjavio da je na nekoliko dana odgodio već najavljenu invaziju na Gazu s kopna i s mora, uz onu iz zraka koja traje od pretprošle subote, navodno zbog lošeg vremena, a i zato da bi dao više vremena civilima da se premjeste iz sjevernoga u južni dio Gaze. Glavni udar invazije bit će prema sjevernom dijelu, koji je najgušće naseljen i ima najrazvijeniju infrastrukturu. No glavni izazov jest podzemna mreža tunela koje kontrolira Hamas. Na dubini od oko 30 metara, dugi na stotine kilometara, neki su i iznimno široki, opremljeni su raznim potrepštinama, ulazi su im zaštićeni i minirani. Hamasovi borci mogu stvoriti izraelskoj vojsci velike teškoće i zadavati joj udarce služeći se mrežom tih tunela, pa i iskakati iz njih i s leđa napadati izraleske invazijske postrojbe.

Glasnogovornik izraelske vojske ponovio je jutros, kako su izvijestile agencije, poziv Palestincima u sjevernoj Gazi, gdje je dosad živjelo oko 1,1 milijuna (od ukupno oko 2,1 milijuna) tamošnjih Palestinaca ljudi da pobjegnu na jug. “Idite na jug, poslušajte naša upozorenja”, rekao je Jonathan Conricus, glasnogovornik izraelske vojske, u videu objavljenom na društvenim mrežama u nedjelju ujutro u sedam sati po lokalnom vremenu (šest sati po srednjoeuropskomu). Conricus je svoje upozorenje odaslao “narodu sjeverne Gaze, gradu Gazi i cijelom sjevernom okruženju”. Jučer su izraleski zrakoplovi izbacili nad sjevernom Gazom mnoštva letaka u kojima se stanovništvo poziva da se, radi vlastite sigurnosti, premjesti sa sjevera na jug toga pojasa širine nešto manje , u prosjeku, od 10, a dužine 40 kilometara.

“Govorimo da će tu biti krupnih vojnih aktivnosti i pozivamo civile da se evakuiraju radi vlastite sigurnosti”, rekao je Conricus. Odbacio je navode da Izrael stoji iza napada na konvoj civila koji su bježali na jug u subotu i u kojem su navodno mnogi ubijeni. Conricus je rekao da je “to možda bila neka čudna nesreća”, aludirajući na to da su premještanje civila nastojale spriječiti Hamasove snage, koji su stanovništvo pozvale neka ne odlazi, nego neka ostanu tu gdje jest. Izrael ponavlja da bombardiranja obavlja selektivno na vojne ciljeve, a da nastoji ne uništavati civile odnosno objekte koji službe isključivo u civilne svrhe.

Iran je jučer upozorio Izrael da odmah obustavi svoje “ratne zločine” protiv Gaze, do ne bude “prekasno”, ili će se suočiti s “velikim potresom” otpora.

Izraelsko ratno zrakoplovstvo noćas je ponovno raketiralo sirijski aerodrom u Alepu. Aerodrom je, popravljen, počeo raditi u subotu nakon prethodnih izraelskih raketnih napada bombarderima na nj i na uzeltište u glavnom gradu Damasku. Raketama i bombama izraelske snage oštetile su piste i privremeno izbacile oba uzeltišta iz upotrebe u četvrtak. Ciljevi su takvih povremenih napada prekidanje opskrbe libanonskog Hezbolaha, koja posredovanjem Sirije stiže iz Irana te uništavanja izranskih transporta naoružanja u smjeru Libanona ili u u smjeru proizranskih paravojnih skupina u samoj Siriji.

Povezano:

Z. Gavran: Do čega će sve iznenadni raketno-invazijski udar Hamasa na Izrael dovesti?

Z. Gavran: Do čega će sve iznenadni raketno-invazijski udar Hamasa na Izrael dovesti?

Hoće li egipatski predsjednik al-Sisi otvoriti granicu za izbjeglice iz Gaze?

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)