Švedska traži članstvo u NATO-u u zamjenu za isporuku aviona Ukrajini

Vrijeme:56 sec

 

Švedska će Ukrajini poslati novi paket vojne podrške vrijedan 199 milijuna dolara koji se uglavnom sastoji od artiljerijske municije.

Jonson je na konferenciji za novinare rekao da bi oružane snage trebale izvijestiti do 6. studenoga o potencijalu slanja aviona Jas Gripen u Ukrajinu nakon što je vlada zatražila od njih da procijene ovo pitanje.

Ali ponovio je da bi Švedska iz domaćih sigurnosnih razloga morala postati članica NATO-a prije nego što bi mogla potencijalno isporučiti bilo koje borbene avione.

Švedska se nada da će se uskoro pridružiti obrambenom savezu NATO-a, iako su njeno pristupanje odložile zemlje članice Turska i Mađarska.

Novi paket vojne pomoći će biti 14. švedski paket pomoći Ukrajini od ruske invazije, čime će ukupna vrijednost takve pomoći nordijske zemlje iznositi nešto više od 22 milijarde kruna.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je u četvrtak europske lidere na neformalnom sastanku u Granadi u Španjolskoj da bi Rusija mogla napasti druge zemlje u roku od pet godina ako Europa pokoleba u svojoj podršci.

On je također rekao da je ipak uvjeren u nastavak američke i europske financijske pomoći.

 

Vrisak.info / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)