Mađarski general vodit će od 1. siječnja operaciju EU-a Althea u Bosni i Hercegovini

Vrijeme:1 min, 25 sec

 

Mađarski general-bojnik László Sticz vodit će od siječnja 2024. u trajanju od jedne godine operaciju Europske unije u Bosni i Hercegovini, misiju Eufor Althea – izvijestio je mađarski ministar obrane u utorak u priopćenju za MTI. Na to imenovanje gleda se i s obzirom na to da je mađarska vlada pod vodstvom predsjednika Orbana u vrlo bliskim odnosima suradnje i razumijevanja s predsjednikom Republike Srpske Dodikom, koji je pod američkim sankcijama, i s predsjednikom Srbije Vučićem.

Po riječima Kristófa Szalay-Bobrovniczkyja, jedan od prioriteta mađarske vlade jest očuvanje stabilnosti regije tzv. Zapadnog Balkana, budući da zemlje te regije igraju važnu ulogu u držanju pod kontrolom valova ilegalnih migracija.

Po ministrovim riječima, jedno je od najvećih priznanja profesionalne vojne i savezničke uloge mađarskih vojnika je to što su više puta bili u mogućnosti obnašati čelne dužnosti u misijama u toj regiji. Imenovanje general-bojnika Lászlóa Sticza podržali su Vojno vijeće EU i general pukovnik Hubert Cottereau, zamjenik načelnika stožera Zapovjedništva operacija NATO-a i ujedno zapovjednik operacije EU operacije Althea– naglasio je.

Mađarska već desetljećima sudjeluje u regionalnim međunarodnim vojnim misijama, od kojih je jedna od najvažnijih ova operacija EU-a. Mađarske oružane snage pridonosit će od 2024., uz novog zapovjednika i neke ključne položaje Eufora Althee, mirovnoj misiji dodatnim snagama. Među njima su helikopterski transport i snage za zračnu evakuaciju, s vojnim liječnicima u operativnom području, medicinskom opskrbom, vatrogasnim timom, psima za otkrivanje eksploziva i grupom vojne policije.

Ministar Kristóf Szalay-Bobrovniczky dodao je kako je general-bojnik László Sticz trenutačno zapovjednik Zapovjedništva za modernizaciju i transformaciju Oružanih snaga Mađarske. Tijekom dosadašnje karijere već je služio na „zapadnobalkanskom bojnom polju“, a i u Europskom visokom zapovjedništvu savezničkih snaga NATO-a.

 

MTI/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)