Damir Džeba i Iva Raguž zatražili žurno očitovanje i prijavu Tužiteljstvu zbog govora mržnje DF-ovog Sanela Kajana prema zastupnicama

Vrijeme:2 min, 28 sec

 

 

Izaslanici Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Iva Raguž i Damir Džeba, ujedno i predsjednik Kluba, izaslaničkim pitanjima koja su postavili na početku redovite sjednice Doma naroda tražili su konkretna očitovanja i mjere prema zastupniku DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Sanelu Kajanu zbog jezika mržnje, vrijeđanja, prijetnji i poziva na linč žena u Domu naroda Parlamenta F BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Podsjetimo, Kajan je na društvenim mrežama žene u Domu naroda koje nije imenovao nazvao „nacionalističkim budaletinama“ te „zmijurinama kamenjarkama“ prijeteći im i pozivajući na javni linč. Primjerice, svojim prijateljima na društvenim mrežama poručio je da ne brinu jer će zmije uskoro pod kamen.

U inicijativi koju je uputila Povjerenstvu za jednakopravnost spolova čija je predsjednica Aida Obuća, izaslanica Iva Raguž uz kostataciju kako svakodnevno svjedočimo nasilju nad ženama te da jedan od nasilnika sjedi u klupama Parlamenta Federacije BiH ovo je povjerenstvo pozvala na žurnu reakciju prema Kajanovu jeziku mržnje i vrijeđanju i prijetnjama ženama.

„U svojoj inicijativi tražim žurno sazivanje sjednice Povjerenstva za jednakopravnost spolova Doma naroda Parlamenta Federacije BiH radi razmatranja gore navedenog slučaja te poduzimanja potrebnih koraka prema zastupniku Kajanu koji bi trebali ići u smjeru podnešenja prijava; Gender centru Vlade Federacije BiH, Tužiteljstvu BiH, ombudsmenima, UN Women BiH te drugim nevladinim organizacijama koje u svome programu imaju zaštitu prava žena. Također, pozivam ovaj dom da osudi govor mržnje prema ženama koji dolazi iz klupa ovog parlamenta. Sve vas molim za žurnu reakciju jer je pitanje vremena kada će zastupnik Kajan i njegove pristaše preći s riječi na djela te provesti javni linč upućen uz prijetnje, ženama u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH“, navela je izaslanica Raguž.

Damir Džeba, predsjednik Kluba Hrvata od Etičkog povjerenstva Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH je zatražio žurno očitovanje o Kajanovim izjavama na društvenim mrežama te je javno upitao predsjednika ovog povjerenstva Ivicu Šarića, predsjednika Etičkog povjerenstva da se u skladu s etičkim kodeksom izabranih i imenovanih dužnosnika očituje o jeziku mržnje i prijetnjama koje javno iznosi zastupnik Kajan.

„Budući da je Kajan najavio i svoj dolazak u Dom naroda Parlamenta F BiH kako bi citiram „nacionalističku budaletinu“ i „zmiju kamenjarsku“ pogledao u oči, upitao bi Stručnu službu Doma naroda je li Kajan tražio dolazak na sjednicu i jeli među nazočnima“, upitao je Džeba na što mu je predsjedatelj Doma naroda Parlamenta F BiH Tomislav Martinović odgovorio da Kajan nije podnio zahtjev za nazočnost sjednici.

Pored očitovanja nadležnih povjerenstava o jeziku mržnje, prijetnjama i pozivu na linč žena u Domu naroda, te podnošenja kaznenih prijava, Džeba je Kajana pozvao da se javno ispriča Domu naroda.

“Iako je kameno doba odavno iza nas, Kajan nas svojim jezikom mržnje u njega vraća. Zbog terminologije kojom se koristi zahtjevam javnu ispriku svima nama u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. U tom bi slučaju Sanel Kajan mogao postati Sanel Pokajan“, zaključio je raspravu izaslanik i predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta F BiH Damir Džeba.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)