TOMISLAVGRAD/Promovirana knjiga Mije Tokića ‘Breme te tvoje nosi: Izabrane pjesme’

Vrijeme:2 min, 25 sec

 

U organizaciji Matice hrvatske, podružnice Tomislavgrad, u petak je u dvorani županijske Skupštine u Tomislavgradu održana promocija nove, desete po redu, knjige pjesama Mije Tokića pod naslovom “Breme te tvoje nosi: Izabrane pjesme”.

Nakon pozdravnih rijeći predsjednika Matice Hrvatske Tomislavgrad Mate Kelave, o knjizi su govorili prof. dr. sc. Ivica Musić s Filozofskoga fakulteta u Mostaru, akademik i prof. emer. Šimun Musa te dipl. ing. Tomislav Majić.

Govoreći općenito o poeziji i njezinom dubokom poimanju, s osvrtom na Tokićevo pisanje, Musić je naglasio kako se ne smije zaboraviti da živimo “u takozvanom postestetskom dobu u kojem prevladava površnost, plošnost, banalizacija ideja, hiperprodukcija osrednjih ili posve ne vrijednih umjetničkih djela, velika industrija neiskrenosti, dionizijske razuzdanosti, prostaštva i besramlja”.

– Nažalost, ni naše ozemlje nije lišeno sličnih devijacija. Tako se na oskudnim umjetničkim štandovima mogu susresti najrazličitije kićene skleparije pune jeftinih književnih trikova, sirotinjske knjižuljke hrome inspiracije, majušnog estetskog nerva, usiljenog humora, nespontane domišljatosti te manjkave jezične preciznosti – istakao je Musić.

Dodao je kako pjesnik Mijo Tokić, naprotiv, ne ulazi u prostor umjetnosti u, kako je kazao, grubim poljskim čizmama.

– Štoviše, njegovo stvaralaštvo nosi pečat očuđenja koje u nama budi čistu nepomućenu radost, uzdiže nas i ponad svagdašnjice te osnažuje naša uvjerenje da je dobro naša konačno svrha. Duboko sam uvjeren da se Tokić uknjižio u registar velikih pjesnika hrvatskog naroda- naglasio je Musić.

Za akademika Šimuna Musu pjesništvo Mije Tokića široko je razvedeno u tematsko-motivskom pogledu, višeslojno i kompleksno, ali je “čvrsto integrirano samosvojnošću njegove poetike, prije svega njegove misaonosti i jezične osobitosti, kao i vidnom svjetonazorskom dosljednošću, posebice etičkim i vjerskim te zavičajnim i nacionalnim znakom”.

– Svoje pjesništvo Tokić ostvaruje širinom epske otvorenosti što se u trenutcima izljeva liričnosti sublimira u stihovlje koje plijeni ljepotom misli i slike, dopadljivošću ritma, svježinom glasa i snagom prepoznatljive simbolike. Njegova iznimna jezična umješnost pruža mogućnost plovidbe između stiha i proze, čime doista majstorski vlada ploveći predjelima, široko razgranatim, od prošlosti do budućnosti, od zemnosti do onostranosti, od pojedinačnoga do općega, prolazeći kroz svakojake izazove što daju odgovor koji pjesnik daruje svojom pjesmom kao jamstvom opstanka. Ta pjesma iznimne tenziotvornosti, duboke refleksivnosti i začudne ljepote što priziva visoko u snove, osvaja epifanijskom blizinom”, pojasnio je akademik Musa.

Tomislav Majić u svom obraćanju je istaknuo kako se ovim izborom pjesama Mijo Tokić potvrđuje kao izvorni glas ovog podneblja i ovoga naroda.

– Danas kada na Duvanjskom polju nema više onih klasičnih orača, ali hvala Bogu još ima i bit će ovih suvremenih bržih i učinkovitijih, mi imamo literarne orače čija brazda je prava i duboka. To je jasno vidljiv trag i spomen prošlosti, ali još važnije i zalog za buduća vremena – kazao je Majić.

Na kraju se obratio i sam autor Mijo Tokić koji je zahvalio svima na dolasku, ali i na pomoći oko izlaska knjige iz tiska.

U glazbenom dijelu nastupile su članice pjevačkoga ansambla Matice hrvatske Tomislavgrad i sestre Mihaela i Gabrijela Musić.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)